Заморожені пельмені, вареники, млинці, піца. Як обрати правильно

03.10.2014 09:26 Суспільство
zakupka.tv zakupka.tv
Заморожені пельмені, вареники, котлети, фаршировані овочі, млинці і рулети з різноманітною начинкою почали масово заселяти українські прилавки років десять тому і досить швидко увійшли в наш повсякденний раціон.

Існує кілька загальних правил, дотримуючись яких, усе-таки можна вибрати якісний продукт, - відзначає генеральний директор ДП «ХАРКІВСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» Володимир Величко.

Почнемо з класики: пельмені

Один з найважливіших компонентів пельменів, який, власне, і надає їм смаку, - це фарш. Він може бути свинячий, яловичий, курячий, головне - щоб з м'яса. Але, ні для кого не секрет, що класти в пельмені чисте м'ясо більшості виробників сьогодні не вигідно. Зазвичай туди додаються хрящі, соя, використовується імпортна сировина, яка дешевше української. Все це приправляється великою кількістю спецій, завдання яких - приглушити смак. Тому краще купувати пельмені, у маркуванні яких вказано, що вони виготовлені за ДСТУ 4437, радить Володимир Величко.

- Цим стандартом регламентовано вміст м'яса в начинці, який повинен становити не менше 75 %. Якщо ж це м'ясорослинний продукт, то відповідно до вимог стандарту, в ньому має міститися не менше 60 % м'яса. Тому, у споживача більше шансів купити якісний продукт, коли на упаковці (етикетці) пельменів вказаний державний стандарт - ДСТУ, а не ТУ (технічні умови), які розробляються самим виробником. Адже найчастіше виробники випускають харчові продукти за ТУ, щоб здешевити їх.

Нерідко в пельменях не витримується пропорція між фаршем і тістом. Тобто фарш може бути і хороший, але його мало. Згідно з вимогами стандартів співвідношення тіста і начинки в пельменях (і варениках в тому числі) має бути 50 % на 50 %. При цьому, начинки більше бути може, а ось тіста ні. Потрібно враховувати і те, що в пельменях механічного ліплення, тобто виготовлених на спеціальному обладнанні, вміст фаршу вище 50 % - велика рідкість.

Якщо пельмені м'які, деформовані, злиплись або заморожене тісто потріскалося - це означає, що були порушені умови зберігання продукту (неправильна температура) або його повторно заморожували. Такі пельмені купувати не варто, оскільки велика ймовірність, що вони зіпсовані. Якщо пельмені або вареники вільно пересипаються, при цьому чути чіткий виразний звук - продукт зберігався в правильних умовах. Поверхня напівфабрикату повинна бути сухою, краї - добре зліпленими і не товстими, фарш не повинен виступати назовні.

Млинці з м'ясом

Подібні проблеми нас підстерігають і при купівлі заморожених млинчиків з м'ясом, каже Володимир Величко.

- Перед тим як купувати млинці з м'ясом, почитайте склад. Якщо там є рослинний білок або соя, значить, виробник заощадив на начинці. У складі самих млинчиків повинні бути зазначені: пшеничне борошно вищого сорту, яйця або яєчний порошок, сіль, цукор, рослинна олія. Начинки в млинці повинно бути не менше 20 %.

Поверхня якісних млинців, за словами Володимира Величка, повинна бути рівною, без тріщин. Всі млинці в упаковці повинні бути приблизно однакового розміру, начинка не повинна виступати назовні, колір може бути від кремового до жовтого (при додаванні в нього каротину). Якщо при струшуванні упаковки з млинцями чути глухий звук, швидше за все, вони були повторно заморожені і просто злиплися.

Піца

У будь-якому великому магазині продається заморожена піца: салямі, карбонара, асорті і т. д. Але на скільки вона близька до справжньої? Навіть в Італії, батьківщині цієї страви, немає жорстких правил приготування піци: все залежить від смаку і фантазії кухаря. Але в якісній піці начинки має бути більше, ніж тіста. Допомогти у виборі можуть ціна та маркування. Ще слід звернути увагу на те, як подрібнена начинка: всі інгредієнти повинні бути нарубані великими шматочками. Як і інші напівфабрикати, піцу не можна розморожувати і заморожувати повторно - вона може зіпсуватися.

Спробуйте зігнути заморожену піцу. Якщо вона м'яка і піддатлива, значить, були порушені умови зберігання. Такий же висновок випливає, якщо на упаковці піци присутній крижаний наліт або мокрі плями. Віддайте перевагу піці, яка лежить знизу холодильника.

Звертайте увагу на маркування, де обов'язково мають бути зазначені:
- назва продукту,
- назва та повна адреса, телефон виробника,
- склад продукту у порядку зменшення складових,
- харчова та енергетична цінність,
- кінцева дата споживання або дата виготовлення і термін придатності,
- умови зберігання, номер партії, рекомендації з приготування,
- відмітка про наявність чи відсутність ГМО,
- маса нетто і нормативний документ, згідно з яким виготовлений продукт.

Як розпізнати неякісну заморозку?
Більшість заморожених напівфабрикатів повинна зберігатися при температурі не менше -18 º С. Перша ознака порушення температури зберігання - сніг всередині упаковки.
За кольором і запахом визначити, чи придатний заморожений продукт до вживання, досить складно. А ось характерна засніженість всередині упаковки говорить про те, що продукт був розморожений. Крім того показником зіпсованого товару може бути той факт, що продукти злиплися всередині упаковки.

Автор: Администратор сайта