Засушіть смачне літо, або Альтернатива чіпсам

02.10.2014 11:01 Суспільство
У сезон заготівель перенести у зиму літо можна не тільки за допомогою традиційної консервації, соління, замороження, а ще й за допомогою сушіння

Це універсальний спосіб зберігання продуктів, який є здоровим, економним і ефективним водночас.

Ми навіть і не сумніваємося, що переважна більшість наших читачів  – господині й господарі-професіонали. Ви книжки готові писати про ази консервування, замороження та інші способи заготівель на зиму. Сьогодні ж ми пропонуємо вам освіжити свої знання про сушку. Здавалося б, велике діло  – нарізав фрукти, овочі, поклав сушити і готово. Та не все так просто, як здається на перший погляд. Сушіння  – це ще те мистецтво! Воно постійно вдосконалюється, хоч і відоме вже сотні років. Це один із найпростіших і найздоровіших способів зберегти тривалий час необхідні харчові цінності продуктів. І зауважте  – без застосування хімічних консервувальних засобів. Сушіння в домашніх умовах зручне ще й тим, що власне процес відбувається під нашим контролем і наглядом.
Сушіння  – це процес, за якого продукти зневоднюються. Це у свою чергу запобігає розвиткові мікроорганізмів і навпаки  – дозволяє зберегти корисні мікроелементи та вітаміни. До слова, при сушінні в продукті утримується до 50 –90 % вітамінів.

Найголовніша перевага сушіння ще й у тому, що із сушеними продуктами можна приготувати чимало різноманітних страв, а ще вони є добрими помічниками діабетикам і відмінним замінником не дуже здорових снеків. Наприклад, сушені продукти – чудова альтернатива чіпсам, попкорну, кукурудзяним паличкам тощо. А зварений на сушці компот чи узвар у сто разів корисніший за кольорову шипучку з магазину. Засушені фрукти й овочі зручно брати в туристичні походи. А для тих, хто веде здоровий спосіб життя, сушені продукти – це саме те, що, як кажуть, лікар приписав. Сушити, до речі, можна більшість із доступних на сучасному ринку груп харчових продуктів, зокрема: фрукти, овочі, гриби, ягоди і навіть м’ясо з рибою.

Природа чи техніка

Сьогодні існує декілька способів сушіння. Природне – на відкритому повітрі в умовах сонячного освітлення, і штучне – у спеціальних апаратах (сушильних установках або камерах). Останнє ще може ділитися на атмосферне, де сушильним агентом є зазвичай атмосферне повітря з відхиленнями тиску у сушильній камері, та вакуумне. Сучасне побутове виробництво пропонує масу електросушарок різних розмірів, потужності, із декількома камерами, режимами та функціями. Вартість таких чудо-машин коливається від 300 до 1500 грн. Їхня перевага у тому, що сушіння доступне навіть і в погану погоду. Необхідно лише підготувати фрукти, помістити їх на лотки осушувача, увімкнути пристрій і через 7–10 годин готова смачна й корисна сушка. Після такого приготування фруктам потрібно лише охолонути і вже потім їх можна розклади в пакетики.

І ще порада: харчові продукти, які ви хотіли б висушити, перш за все мають бути стиглими та свіжими, краще за все, щоб їх було зібрано у пік сезону овочево-фруктового дозрівання. Такі продукти містять не тільки більшу харчову цінність, але й кращий смак та колір. Крім того, це ще економить ваші гроші, адже овочі та фрукти у розпал сезону завжди набагато дешевші, ніж в інші періоди року. Якщо зібралися сушити м’ясо, вибирайте тонке та нежирне. А от риба має бути дуже свіжою та нежирною. Термін придатності до споживання жирної риби не перевищуватиме тижня.

За природного сушіння на допомогу прийдуть сонце і повітря. Для цього підготовлені плоди розкладають на однакові за розміром решета тонким шаром і виставляють у спекотну суху погоду на провітрюваному місці. Решета бажано встановлювати проти сонця під нахилом. На ніч, а також у прохолодну вологу погоду сировину ховайте.

Під час сушіння значно підвищується концентрація гігроскопічних сухих речовин, тому не рекомендується висушувати плоди та ягоди повністю, адже тоді вони починають вбирати вологу з повітря. Головне пам’ятати, що сушка повинна бути жувальною, наче гумка.
Після закінчення процедури сушку витримують протягом тижня в ящику, потім розфасовують у паперові мішки та зберігають підвішеною в сухому провітрюваному приміщенні.

Підхід до кожного

Кожний вид фруктів чи овочів при сушінні потребує до себе різної уваги. Так, дрібні груші можна сушити цілими, не розрізавши. Щоб запобігти їхньому потемнінню, груші опускають у киплячу воду на 6–7 сек і негайно охолоджують у відрі з холодною водою. Після стікання води фрукти викладають на решета і ставлять для сушіння. Для сушіння сливи краще за все підходять сорти угорка італійська й угорка звичайна. Сливи, так само, як і абрикоси, миють, бланшують, занурюючи в киплячий розчин питної соди (5–8 г на 1 л води) протягом двох секунд і негайно охолоджують у воді, аби видалити восковий наліт для подальшого сушіння.

Потім розкладають в один шар на решетах. На сонці сливи та абрикоси висушують протягом 4–6 днів з періодичним перевертанням. У електросушарці сливи сушать у три етапи з перервами на охолодження та перевертання на другий бік. Перший раз – за температури 50 °С протягом 3–4 годин щогодини міняють місцями решета. Друге сушіння триває 6–8 годин за температури 60–65 °С з наступним охолодженням за межами сушарки протягом п’яти годин. Втретє, востаннє, сливи сушать 4–5 годин за температури 70–75 °С. Готовий чорнослив витримують у відкритому ящику 5–6 днів, потім щільно укладають у паперовий мішок і зберігають підвішеним у сухому приміщенні. Удома зберігати чорнослив також можна й у трилітрових банках із попередньою стерилізацією протягом години та герметичним закупорюванням.

З ягід можна сушити малину, ожину, чорниці, смородину, вишні. Ягоди сортують, видаляють ті, що підгнили та пошкоджені, розкладають на решета в один ряд і сушать на сонці протягом 3–4 днів.

За всіма правилами
1. Для сушіння вибирайте плоди середньої стиглості без пошкоджень, підгнивання тощо.
2. Продукти завжди потрібно мити й очищати за потреби, як перед сушінням, так і перед безпосереднім уживанням.
3. Маленька хитрість: аби правильно засушити груші та яблука й щоб вони при цьому не потемніли, перед приготуванням занурте їх на декілька хвилин у підкислену воду (2 г лимонної кислоти на 1 л соди).
4. Сушку доречно підсолоджувати медом або корицею.
5. Фрукти та овочі краще нарізати ножем з нержавіючої сталі.
6. Ідеальний розмір фруктового кружальця чи часточки 5–6 мм.
7. Накривайте на ніч сушку марлею, аби нічна волога не шкодила продукту.
8. Процедура сушіння займає 2–3 дні.
9. Для кращого та швидшого висушування кружальця яблук, груш через 2–3 години після початку сушіння перевертають на другий бік.
10. Сушіння вважається закінченим, якщо від сильного стискання пальцями кружальця або часточки не розчавлюються.

Тетяна Лісна, матеріал з газети "Слобідський край" №101 від 23.09.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта