Зима на Харківщині повторить 1904 рік

27.11.2014 09:09 Суспільство
www.stihi.ru www.stihi.ru
Свято Нового року на Харківщині, схоже, вдасться: будуть кучугури снігу і легкий морозець.

Кореспондент «СК» поспілкувався з метеорологами і з’ясував, що ще нам обіцяє прийдешня зима та як позначилася на врожаї надміру суха осінь.

Ще на початку тижня харківські синоптики вже готувалися до першого повноцінного снігу на Харківщині.

– У цілому ж суттєвих снігопадів ми ще не пророкуємо, – каже завідувач сектора метеорологічних прогнозів Харківського регіонального центру з гідрометеорології Євгенія Ляшенко. – Температура на найближчі п’ять днів буде вночі у межах –5...–10 градусів, удень від 2 до 7 градусів нижче нуля. Достовірних прогнозів про те, якою буде зима, у місцевому гідрометеорологічному центрі поки що не дають. Натомість голова кафедри метеорології Харківського гідрометеорологічного технікуму Світлана Зубкович трохи відкрила «СК» завісу довгострокових прогнозів на зиму.

Читайте також: ПРОГНОЗ ПОГОДИ: У ХАРКОВІ ОЧІКУЮТЬ НА МОРОЗИ ПОНАД 10 ГРАДУСІВ
                     У ХАРКОВІ З-ПІД СНІГУ ВИЛІЗЛИ ТЮЛЬПАНИ І ФЛОКСИ (ФОТО)

– Зима 2014–2015 видасться сніжною, буде, як прийнято казати, «руською» – із добрячими морозами, – каже метеоролог. – Ми ж звикли до більш теплої пори, однак ця зима буде холоднішою, аніж останні 5–10 років, і аномального тепла не очікується. Разом із цим будуть достатньо великі коливання температурного режиму і опадів.
Такі стрибки від холоду до тепла, за словами науковця, будуть визначальним фактором на фоні у цілому холодної погоди.

Як розповіла Світлана Зубкович, за методом аналога завідуючої відділом Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту Вазіри Мартазінової, цьогорічна зима буде схожою на свою пращурку з початку ХХ століття.

– Результати аналізу з банку синоптичних ситуацій, які спостерігали метеорологи, починаючи з 1900 року та враховуючи розвиток метеорологічних процесів, можна сказати, що нинішня погода дуже схожа на ту, що була понад 100 років тому, – пояснює Світлана Зубкович. – Тож велика вірогідність того, що зима буде такою, як, наприклад, у 1904, 1905, 1910 роках: холодною, із достатньою кількістю морозних і сніжних днів.
Попередньо, за даними європейських кліматологів, грудень обіцяє прийти морозним, із середньою температурою у 12 градусів нижче нуля. А до Нового року на наші терени перемістяться повітряні маси з Атлантики, які принесуть рясний сніг і підвищення середньодобової температури. Тож новорічне свято будемо зустрічати з кучугурами та сніговиками.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" № 142 від 27.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта