Червоний перець: види та використання
PromoПерець — невідʼємна частина базового набору спецій. Проте часто плутають поняття чилі, паприка, рожевий та червоний перець. Варто їх розрізняти і вдало використовувати спеції для приготування їжі. Усі види можна придбати в магазині «Любисток». А в цій статті розкажемо, куди додавати той чи інший вид.
Червоний перець
Справжній червоний перець продається горошком. Це висушені стиглі плоди. Червоний колір зберігається за допомогою спеціальних способів висушування: виморожування та маринування.
Смак і аромат плодів досить виражені, проте вони мʼякі. На відміну від інших видів, у червоного перця є солодкуватий присмак. Його можна самостійно додавати до страв або в суміші з іншими. Добре пасує до мʼясних та рибних страв.
Рожевий перець
Досить схожий зовні на інші види. Проте це зовсім інший плід — родич барбарису. Висушені плоди мають солодко-пряний аромат із фруктовою ноткою. У ньому зовсім немає пекучості. Його використовують у сумішах, бо солодкуваті ноти досить добре підкреслюють гостроту та пряність.
Вдало підходить до:
- салатів;
- страв із сирої або маринованої риби;
- білого м'яса;
- птиці;
- маринадів та розсолів.
Крім того, він доречний у деяких фруктових десертах, морозиві та шербетах.
Перець чилі
Стиглі плоди чилі висушують та перемелюють. У такий спосіб отримують червоний порошок, що має пекучий, гострий смак і сильний пряний аромат. Особливо пекуче на смак насіння — воно всередині плодів.
Пекучий овоч використовують у кулінарії у свіжому, сухому чи маринованому вигляді. Він досить універсальний, проте переважно використовується для приготування овочевих та м'ясних страв. Класти потрібно за 5–7 хвилин до готовності страви.
Дуже популярний в італійській, мексиканській та китайській кухні завдяки своїм гостроті та пекучості. Вважається, що чилі є афродизіаком і додає чоловікам сексуальної сили.
Паприка
Сушений болгарський перець, або паприка, навпаки, — найсолодший із видів червоного перцю. Ця пряність має яскраво-червоний колір та солодкуватий смак із гіркуватістю і наповнює страви неймовірним ароматом.
Паприка добре доповнює страви з м'яса та птиці, а також супи, рагу і страви з яєць. Смажити паприку на сковороді не рекомендують, бо вона втрачає всі свої смакові якості.
Як бачите, це абсолютно різні за походженням та смаком види перців. Саме тому і застосування їх буде різним.
Якому перцю надати перевагу — справа смаку. Варто особисто готувати, куштувати та знаходити власну ідеальну формулу страви.