Нестача лецитину: чим це загрожує організму

Promo

Організм людини – це складний механізм. Він має багато «гвинтиків», начебто й невеликих, але дуже важливих. Якщо все на місці – він працює, як годинник. А ось нестача навіть одного елементу веде до порушень роботи організму.

Майже 200 років тому про те, що нестача лецитину може призвести до цілої низки порушень в організмі, ніхто не знав. Тим більше, ніхто не виробляв ані лецитин соняшниковий, ані соєвий або яєчний. 

Сьогодні ми знаємо, що саме лецитин є енергетичним ресурсом організму, без якого не протікає жоден біологічний процес. Так, організм людини виробляє лецитин, але в мізерній кількості, тому більшість лецитину потрапляє до нього ззовні – з їжею, в першу чергу з жовтками яєць, печінкою, яловичиною, рибною ікрою, гречкою, горіхами та з рослинами або продуктами їх переробки – листовими салатами, соєю, рапсом та соняшником.

Продукти, які можуть запобігти нестачі лецитину

Але, щоб в організм потрапила достатня добова кількість лецитину, вам потрібно за одну добу з'їсти – ну, наприклад, кілограм гречки.

Тому, якщо харчування не збалансоване, і достатня кількість лецитину не потрапляє до організму, він перестає «працювати» належним чином. 

Нестача лецитину в організмі: перші ознаки

Зверніть увагу, якщо ви спостерігаєте за собою: 

  • забудькуватість та розсіяність, погіршення пам'яті та уваги, зменшену швидкість реакції
  • підвищену дратівливість та безсоння
  • серцеву аритмію, головні болі, шум у вухах, підвищений або знижений артеріальний тиск
  • запори
  • порушення функцій статевих залоз (безпліддя, імпотенція, фригідність)

Усе це  може бути проявами нестачі лецитину в організмі.  

Більшість з цих ознак у випадку, якщо причиною є саме нестача лецитину, можна звести до мінімуму регулярним застосуванням лецитину.