Скільки витрачають на продукти у Німеччині: досвід харків'янина

25.01.2018 15:15

Легкий сніданок, ситний обід і замовна їжа на вечерю – саме такий денний раціон у середньостатистичного німця. Вони не надто охоче люблять стояти біля плити, а готують або нашвидкуруч, приміром, якийсь бутерброд, або їдять у кафе.

Четвертий рік в Німеччині

Харків’янин Віталій Авдієнко, який уже четвертий рік живе в Німеччині, розповідає про тамтешню культуру харчування. Віталій Авдієнко народився в Харкові, де і закінчив один з місцевих вишів. У 2014 році вступив до аспірантури в університет Саарланда (Німеччина), куди і переїхав жити зі своєю дружиною Христиною. А через рік їх стало троє – у пари народився прекрасний малюк Даніель. Віталій спершу працював в університеті Саарланда науковим співробітником, а потім сім’я переїхала в Ебельсбах (населення близько чотирьох тисяч осіб), і Віталій влаштувався ІТ-спеціалістом в одну з великих німецьких фірм. Ця компанія стежить за здоров’ям своїх співробітників – на роботі постійно є безкоштовні свіжі фрукти (банани, яблука, апельсини, інше), які щотижня фірма закуповує для працівників. Загалом, сам Віталій – не фанат здорового харчування, але все ж намагається їсти менш шкідливу їжу. Коли переїхав до Німеччини, його раціон порівняно з українським практично нічим не відрізнявся – ситний сніданок, обід і вечеря, в яких багато смаженого і жирного. Втім, з часом Віталій намагався оздоровлювати свій раціон. На сніданок він їв пластівці, а в обід – фрукти або овочевий салат. Але все ж таки наш герой дуже скептично ставиться до будь-яких дієт, вважаючи, що спорт – кращий спосіб залишатися у формі і бути здоровим. Хоча Віталію і доводиться частенько відмовлятися від смаженої відбивною або ковбасок, які є головною відмітною рисою німецької кухні. Тут налічується близько трьохсот видів тільки варених ковбас. Практично кожен регіон славиться своїми сортами ковбас: йенська, мюнхенська, ольденбурзька, штутгартська та інші. Ковбаси, сардельки та сосиски входять до складу багатьох основних німецьких страв: гороховий суп з ковбасою або тушкована капуста із сосисками.У німців немає проблеми з купівлею того або іншого продукту, навіть якщо вони живуть не у великому місті. Адже в Німеччині немає поняття «сільський магазин». Мережі супермаркетів всюди з однаковим набором продуктів, але, звичайно, є магазини, де вибір скромніший – в асортименті всі базові продукти, але практично ніяких делікатесів. – Відповідність усім стандартам – головна вимога до виробників, тому тут продукти на порядок якісніші, ніж у нас (В Україні. – Ред.), – стверджує Віталій. За його словами, у середньому німецька сім’я з трьох-чотирьох осіб (неважливо, проживає вона в мегаполісі або в маленькому населеному пункті) витрачає за місяць на їжу 300–350 євро. Приблизно стільки йде на місячне харчування і в сім’ї Авдієнків. Про інші особливості культури харчування в Німеччині Віталій розповідає, відповідаючи на запитання жителів Харківської області.

Любов Тупкаленко

Любов Тупкаленко

Пенсіонерка, селище Золочів

– Який взагалі денний раціон у німців? І чим прийнято годувати дітей?
Віталій Авдієнко

– Денний раціон у німців залежить від сім’ї, як і в будь-якій країні. Ще – тут у кожній землі (Так у Німеччині називаються регіони. – Ред.) є не тільки свій діалект, а й регіональна кухня. Від неї і залежить раціон німця.Але, частіше за все, вони віддають перевагу легкому сніданку – варене яйце, булочка з маслом або варенням, а також чашка кави, води або соку. Залежно від землі можуть ще бути сосиски.У німців немає такого поняття, як перші страви – супи, борщі. Точніше, консистенція німецьких перших страв дуже схожа на рагу з водою на дні каструлі. Супи взагалі не схожі на наші, в основному це крем-суп. Але в цілому у них обід складається з доброго шматка м’яса або риби з будь-якими макаронними виробами.У німецькій культурі є таке поняття, як «ті тайм» або «каффі». Це зазвичай «перекус» між обідом і вечерею.«Каффі» найчастіше складається з чашки чаю або кави зі шматочком торта і різних видів печива. У сучасній Німеччині «каффі» зазвичай не передбачається, оскільки люди зайняті своїми професійними зобов’язаннями. Проте, у вихідні та святкові дні, «каффі» досі практикується у багатьох німецьких сім’ях, і в нашій зокрема.На вечерю німці можуть з’їсти одну-дві булочки із сиром чи ковбасою, випити чай або каву, і цим обмежитися. Німці не люблять вечорами стояти біля плити, тому частенько замовляють їжу додому. Великою популярністю як вечеря у них користується піца.В основному німецькі діти їдять те саме, що і батьки.

Артур Батиров

Артур Батиров

Будівельник, село Новий Мерчик, Валківський район

– Культура харчування міського жителя Німеччини і сільського різні? Якщо так, то в чому їх відмінності?
Віталій Авдієнко

– Сказати, що сільські жителі харчуються виключно домашнім – парним молочком і помідорами з грядки – звичайно, не можна. Місцеві села більш розвинені, ніж в Україні, вони нагадують котеджні містечка. Тому якість продуктів, які споживає сільський і міський жителі, практично однакова.Щодо походів у кафе і ресторани, то у міських жителів більше вибір, ніж у сільських, де поїсти. Але я б не сказав, що сільські жителі більше харчуються вдома, ніж у кафе. З досвіду можу сказати, що сільській житель, як і міський, теж не дуже охоче проводить час біля плити, тому частенько відвідує різні заклади, де можна добре і смачно поїсти.

Марина Батирова

Марина Батирова

Домогосподарка, село Новий Мерчик, Валківський район

– У нас діти обожнюють різні чіпси, сухарики, напої. Німецькі дітлахи теж? Як часто батьки дозволяють своїм чадам таке їсти, і чи є в Німеччині більш здоровий аналог такої продукції?
Віталій Авдієнко

– Звичайно, діти є діти. Завжди і всюди вони хочуть усіляку нездорову їжу і побільше. Знову ж, усе залежить від сім’ї. У цілому діти в Німеччині не відходять від усіляких фаст-фудів, піцерій та макдональдсів, через що в німців суцільне ожиріння.Є, звичайно, більш здорові аналоги шкідливої смакоти – батончики з мюслями або фруктовим соком, смажена картопля і сухарики без приправ. Втім, вони не такі привабливі для дітей.

 Солодощі по-європейському  

З 1 січня цього року в Україні запровадили норми ЄС до виробів із какао та шоколаду, які будуть обов’язковими для всіх виробників. Європейські вимоги поширюються на всі види шоколадних виробів.
– У темному шоколаді обов’язково має бути не менш ніж 35 % какао-продуктів у перерахунку на суху речовину. В молочному – понад 25 %, та не менш ніж 14 % молочних продуктів. Білий шоколад має містити не менш ніж 20 % какао-масла та понад 14 % молочних продуктів. Таким же чином чітко прописані вимоги й до шоколадних цукерок та інших продуктів із використанням шоколаду, – розповіла заступниця міністра аграрної політики з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.
Якщо продукт не відповідатиме вимогам, він не зможе називатися «шоколадом» чи «шоколадним», лише «солодким батончиком» чи «глазурованою цукеркою».
А з 1 вересня 2022 року в Україні з’являться нові вимоги до виробництва кількох видів цукру (зокрема, екстрабілого, білого, напівбілого), призначених для споживання людиною. Вимоги адаптовані до європейських і відповідають всім міжнародним харчовим стандартам. Про це йдеться в Директиві Ради ЄС № 2001/111/ЄС від 20 грудня 2001 року про певні види цукру, призначені для харчового споживання.
Загалом у рамках імплементації Угоди про асоціацію з ЄС Україна має виконати низку зобов’язань у сфері безпеки харчової продукції. Так, уже один важливий Закон – «Про державний контроль та дотримання законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» прийнято, а чинності він набере з 4 квітня 2018 року.

Серед основних вимог до харчової безпеки, прописаних в Угоді про Асоціацію, є вимоги у сфері санітарних та фітосанітарних заходів. Зобов’язання України у цій сфері – серед найбільш масштабних в рамках Угоди про асоціацію. Для їх виконання потрібно запровадити більш ніж 250 актів ЄС. Нині ж виконано всього близько 5 %.

Автор: Олександр Гаркавець

 

 

 

Автор: Роман Шупенко