У Зачепилівському районі за рік реалізували сім міні-проектів

18.12.2018 09:00 Область Online
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
У селі Леб'яже Зачепілівського району відкрили багатофункціональній дитячий майданчик і обладнали його відеоспостереженням. Зачепілівській громаді вдалося це реалізувати завдяки перемозі в обласному конкурсі міні-проектів «Разом у майбутнє». При цьому частку грошей, яку повинен був вкласти сам конкурсант, збирали всім селом.

«Хтось дав 20 гривень, а хтось – 100»

Зачепилівський район – активний учасник обласного конкурсу міні-проектів «Разом в майбутнє». З часів заснування цього конкурсу, з 2012 року, на Зачепилівщині реалізовано 52 мініпроекти, сім з яких – цього року: шість у Зачепилівській ОТГ і один на території Рунівщинської сільської ради.

Серед авторів одного з таких міні-проектів – ініціативні жителі села Леб’яже Зачепилівської ОТГ. У цьому населеному пункті не було ігрової зони, де діти могли б відпочивати. Тому батькам доводилося возити своїх чад у райцентр чи інші більші населені пункти, але не кожному це по грошах.

– У Леб’яжему дуже багато багатодітних і малозабезпечених сімей, які не можуть собі дозволити вивезти дітей кудись у райцентр чи інше місце, щоб вони там гралися і каталися на гойдалках, – ділиться думками мати двох дітей, автор мініпроекту Наталія Тимченко.

Тому жителі Леб’яжого вирішили об’єднатися, щоб створити для дітей комфортний ігровий простір у своєму селі у вигляді багатофункціонального дитячого майданчика. За словами виконуючого обов’язки старости Леб’язького старостинського округу № 3 Ігоря Тимченка, макет майбутнього майданчика обирали самі діти, а гроші здавали всім селом, адже за умовами конкурсу певну суму повинен надати автор ідеї.

– Наша ініціативна група знайшла в Інтернеті макети п’яти різних майданчиків, роздрукувала їх і принесла у школу. Діти для себе обрали майданчик «Вавилон», – згадує Ігор Тимченко. – Також за умовами конкурсу нам треба було від ініціативної групи зібрати певну суму. Було створено вуличні комітети, які ходили по домівках, показували вибір діток і просили здати на майданчик гроші. Кожен здавав, скільки зможе: хтось 20 гривень, хтось – 100, і в підсумку ми зібрали потрібну суму.

Безпечна школа

Дитячий майданчик установили на шкільному подвір’ї Леб’язької філії Зачепилівської ЗОШ I–III ступенів, де навчаються 80 дітей. Тепер тут з’явилися різні спортивно-ігрові елементи, гойдалки, гірка тощо. Крім того, майданчик обладнали системою відеоспостереження та безкоштовною мережею Wi-Fi.

– У рамках міні-проекту ми придбали необхідне якісне обладнання для системи відеоспостереження і встановили зовні школи дві камери: одна знімає майданчик, друга – вхід у школу. Уже поза рамками конкурсу своїми силами ми продовжуємо облаштовувати відеокамерами школу зсередини – у коридорах, класах тощо. І таким чином згодом у нас буде повністю безпечна школа, – підкреслює Ігор Тимченко. – Ми встановили IP-камери, які дозволять кожній мамі за допомогою смартфона виходити в Інтернет, вбивати адресу цієї камери і дивитися, що дитина робить. А ще на території дитячого майданчика можна користуватися безкоштовною мережею Wi-Fi.

Новостворений майданчик відкрив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов 12 грудня. Голова облради привітав членів ініціативної групи з їх перемогою і вручив відповідний сертифікат.

– Чудовий багатофункціональний дитячий майданчик поряд зі школою дає можливість малечі відпочивати й займатися спортом. Плюс є можливість у батьків через смартфони та комп’ютери спостерігати за дітьми як під час навчального процесу, так і після нього, коли діти проводять своє дозвілля на майданчику, – каже очільник Харківської облради. – Що мені найбільше подобається в леб’язьких ініціативах – тут стовідсотково виконується умова конкурсу «Разом в майбутнє» щодо залученості ініціативної групи до реалізації міні-проекту. До втілення своєї ідеї вона підключила всіх жителів села.

Під час відкриття майданчика Сергію Чернову розповіли один цікавий випадок, який красномовно свідчить про ефективність колективних зусиль.

– У 2016 році місцеві жителі в рамках конкурсу «Разом в майбутнє» виграли міні-проект, завдяки якому зробили вуличне освітлення, до цього проекту також залучилося все село. Після того як ліхтарі розвісили на вулиці, один ліхтар кудись зник. Якби до появи освітлення не були причетні самі люди, то кажуть, що цей ліхтар ніколи б не знайшли чи шукали б дуже довго. А так жителі розуміли, що це ліхтар, придбаний на їхні кошти, і достатньо було поділитися цією інформацією з односельцями, як наступного дня ліхтар уже висів на своєму місці. От результат місцевої ініціативи! Безумовно, це дуже важливо, тим паче для сьогоднішнього розвитку громад, проведення реформ і залучення людей до обговорення і прийняття рішень, і головне – до реалізації рішень разом з владою, – підкреслює Сергій Чернов.

Цьогоріч леб’язька громада не обмежилася однією перемогою в конкурсі «Разом в майбутнє». У селі Кочетівка також реалізували міні-проект «Від ремонту покрівлі – до благоустрою у громаді», у рамках якого зробили капітальний ремонт покрівлі багатоповерхового будинку, що не бачив серйозних ремонтних робіт з 1989 року, коли споруду було введено в експлуатацію.

Долучилися всім районом

Цього року в рамках конкурсу «Разом в майбутнє» на Зачепилівщині реалізували ще п’ять міні-проектів, найпримітніший з них – «Без історії нема майбутнього (облаштування та благоустрій алеї Пам’яті)». Цікавий цей проект тим, що він реалізується в рамках співробітництва територіальних громад Зачепилівського району.

– Прийшов час, і ми зрозуміли, що пам’ятні знаки, які в нас присвячені подіям Другої світової війни, стали непридатними. Ми вирішили виправити цю ситуацію і вийшли з відповідною ініціативою на чотири сільські ради, які не ввійшли на сьогодні до Зачепилівської об’єднаної громади – Чернещинська, Рунівщинська, Малоорчицька та Новомажарівська, і вони підтримали нас, – розповідає Зачепилівський селищний голова Юрій Кривенко.

Раніше територія парку в Зачепилівці була суцільним пустирем, але за ініціативи активних громадян прийнято рішення облагородити й розширити парк, провести благоустрій зон відпочинку і відкрити алею Пам’яті та велику стелу. Цього року в рамках проекту на території парку встановили 16 ґрунтових енергозберігаючих світильників і 8 паркових лав. Також установили монумент Пам’яті, на якому розмістять барельєфи загиблих воїнів Другої світової війни, АТО, воїнівінтернаціоналістів, чорнобильців, жертв голодомору. Крім того, на території парку розташовано Свято-Архангело-Михайлівський храм, який у поєднанні з алеєю Пам’яті в майбутньому ввійде до Меморіально-паркового комплексу.

– Громади довели, що заради спільної мети – вшанування пам’яті земляків та створення рекреаційної зони – здатні об’єднати зусилля, щоб разом підготувати якісний проект і знайти кошти для його реалізації. Таким чином, створити успішний приклад співробітництва громад та ефективної взаємодії з владою, – зазначає голова обласної ради.

«Вода – це життя»

Ще три міні-проекти було реалізовано в Сомівському та Забаринському старостинських округах. У селі Сомівка по вулиці Центральній зробили капітальний ремонт мережі водопостачання завдяки міні-проекту «Вода – це життя». А в селі Семенівка цього ж старостинського округу зробили капітальний ремонт будівлі, в якій розташовані бібліотека та фельдшерсько-акушерський пункт. Бібліотека дуже важлива для жителів цього населеного пункту, адже в Семенівці нема школи, дитячого садка та клубу, і виходить, що саме бібліотека є єдиним освітнім і культурним закладом на території села. Її відвідують близько 212 місцевих жителів, з яких 30 – діти.

У Забаринському старостинському окрузі завдяки перемозі в конкурсі «Разом в майбутнє» реконструювали водонапірну башту по вулиці Центральній – на ній розташовано 106 будинків, у яких проживають 320 чоловік.

Ще один «водний» мініпроект було реалізовано в селі Рунівщина – там зробили капітальний ремонт мережі водопостачання по вулицях Слобідська, Гагаріна та Козацька. Завдяки цьому покращилося водопостачання у 206 оселях, у яких проживають 365 мешканців, а також у Рунівщинській ЗОШ I–III ступенів та ДНЗ «Сонечко».

Читайте також: Два районні медзаклади отримали автомобілі. Фото