За власні кошти Коломацька ОТГ створила ЦНАП і купила шкільний автобус

17.09.2019 11:36 Коломак
фото: Юлія Горобець фото: Юлія Горобець
Капітально відремонтували стару будівлю під сучасний ЦНАП, придбали шкільний автобус, ремонтують собі дороги, а ще планують перейти на альтернативне паливо та купити станцію для сортування сміття – про свої нові досягнення розповідає Коломацька ОТГ.

За кількістю населення Коломацька ОТГ є однією з найменших громад Харківської області, хоча до її складу в 2017 році й увійшли всі чотири сільські та одна селищна ради Коломацького району. Сьогодні тут проживає близько 6900 людей. Як «СК» уже розповідав раніше, великих підприємств у цій об’єднаній громаді небагато, а одним із головних джерел наповнення бюджету ОТГ є податок на землю та орендна плата з угідь. При цьому Коломацька селищна рада використовує кожну можливість для розвитку своїх територій, які дала децентралізація. І якщо перед об’єднанням надходження до бюджету району становили 34,5 мільйона гривень, то за 2019 рік доходи загального та спеціального фондів громади заплановані вже на рівні 82,2 мільйона гривень. 

Читайте також: Земля – багатство: Коломак бере максимум від свого головного ресурсу

Коломацький селищний голова Володимир Гуртовий серед переваг об’єднання називає збільшення уваги до громади з боку обласних структур влади, порівняно з тим, скільки її приділялося селищній і сільським радам, та можливість ОТГ самій розпоряджатися своїми коштами. 

– Крім того, у громад прямі відносини з державним і обласним бюджетами. Це великий плюс децентралізації, – каже Володимир Гуртовий. 

Щоб людям було комфортно

Одне з нещодавніх надбань Коломацької ОТГ – власний Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП).

– Приміщення селищної ради маленьке, і в його коридорі, особливо у прийомні дні, стояло в черзі по 100–150 осіб. Це дуже незручно. Тому при об’єднанні ми поставили завдання зробити все, щоб людям у більш комфортних умовах надавалися адмінпослуги, – розповів Володимир Гуртовий. – Для цього почали шукати, де облаштувати ЦНАП. Зупинилися на будівлі, яка була на балансі селищної ради – це приміщення колишньої аптеки, яке не працювало років 30.

Стару будівлю довелося повністю реконструювати: і дах, і вікна, і всередині приміщення. Ремонт зайняв півроку й обійшовся бюджету громади у близько 2 мільйонів гривень. Зараз приміщення готове на 90 %, у ньому залишилося додати поручні на сходи і пандус, кнопку виклику допомоги для людей з інвалідністю тощо. Працівники ЦНАПу вже закінчили навчання, отримали всі дозволи, печатки, цифрові підписи й почали надавати послуги.

– У нас працюють спеціалісти із земельних питань, реєстрації актів цивільного стану, державний реєстратор фізичних і юридичних осіб, з питань реєстрації майна, реєстрації проживання, надаються довідки про стан сім’ї, – розповідає начальниця ЦНАПу Дарія Межерицька. – Зараз ми працюємо в тестовому режимі, найближчим часом повідомимо всі офіційні установи про те, що розпочинаємо повноцінно надавати адміністративні послуги.

Коломацький селищний голова Володимир Гуртовий і начальниця ЦНАПу Дарія Межерицька.

За словами голови об’єднаної громади, у планах Коломацького ЦНАПу – налагодити видачу ще id-паспортів і водійських посвідчень.

Якщо про будівлю нового Центру подбала селищна рада, то створення затишку в ньому взяли на себе самі співробітниці.

– Наші дівчата вирішили своїми силами зробити клумбу, розвісили на стінах фото з краєвидами Коломаччини, столик для дитячого куточка принесла з дому головний спеціаліст, а місцевий майстер виготовив з піддонів банкетки. Крім того, всі кімнатні рослини до ЦНАПу принесли місцеві мешканці, – додала Дарія Межерицька. 

Свою допомогу в облаштуванні ЦНАПу коломаччанам пообіцяли європейські партнери. Як розповів радник з питань надання муніципальних послуг Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Юрій Орел, Коломацька громада – одна з двох у Харківській області, які стали переможцями четвертого етапу відбору ОТГ для участі у проекті з облаштування ЦНАПів (друга – Золочівська селищна ОТГ) за програмою «U-LEAD з Європою».

– Нещодавно ми були тут із великою делегацією від проекту «U-LEAD», яка надала відповідні консультації, перевірила приміщення, зробила заміри. І як висновок, пообіцяла в листопаді оформити остаточно технічне завдання щодо облаштування цього приміщення меблями, комп’ютерами, обладнанням для друку паспортів, щоб від початку наступного року цей ЦНАП уже запрацював на принципово новому рівні й мав можливості надавати ще більш якісні адміністративні послуги жителям Коломацької ОТГ, – зазначив Юрій Орел. 

Новий транспорт

Обнова номер два у Коломацькій громаді – шкільний автобус. Його селищна рада придбала також за кошти свого бюджету. 5 вересня новий транспорт уже прибув до Різуненківського ліцею, звідки розвозитиме дітей по домівках до восьми населених пунктів. 

– У минулому році ми придбали один шкільний автобус за рахунок співфінансування: половину суми надала обласна рада, половину – Коломацька селищна рада. Цього року з обласного бюджету кошти нам не виділили, тож селищна рада вирішила придбати автобус повністю за свої кошти, – розповів начальник відділу освіти, молоді та спорту Коломацької селищної ради Вячеслав Нефідов. 

За його словами, той автобус, який до цього був у Різуненківському ліцеї, вже застарів – йому вісім років. Але він ще відповідає технічним вимогам, тож замінить старий соціальний автобус, який возить жителів сіл громади до Коломака. Нагадаємо, ця послуга в Коломацькій ОТГ є абсолютно безкоштовною для всіх.

Самі латають ямки

До речі, про перевезення. Серед найбільших проблем Коломаччини, за словами селищного голови, є дороги. Між 34 населеними пунктами громади пролягає близько 250 км доріг, які селищна рада могла б обслуговувати, в тому числі ремонтувати за свій кошт, але не має на це права – дві третини з цих шляхів не підпорядковуються Коломацькій ОТГ.

– Домовилися з депутатами селищної ради двічі на рік виділяти кошти на ремонт старих доріг і будівництво нових. Також домовилися з місцевим ТДВ «Новоіванівський цукровий завод» купувати в них відходи щебеню – цим матеріалом або вирівнюємо (засипаємо вибоїни, ями) уже існуючі щебеневі дороги, або робимо з нього нові дороги з твердим покриттям. Закуплену щебеневу суміш розподіляємо пропорційно на кожен старостинський округ, – розповів Володимир Гуртовий.

Для того щоб мати змогу більше доріг полагодити своїми силами, минулої зими Коломацька ОТГ придбала регенератор асфальту. Це пристрій, який переробляє асфальт, що вже був у використанні, й тепер він стає матеріалом для ямкового ремонту. Таким чином, громаді більше не потрібно, наприклад, укладати угоди з Облавтодором, чекати на проведення тендера тощо. Усі дрібні пошкодження на дорогах Коломак усуває швидко й самостійно. 

– Нам мешканці кажуть: ось там з’явилися ями. Ми поїхали, оперативно зробили, – розповідає про роботу з регенератором асфальту начальник відділу ЖКГ, архітектури та містобудування Коломацької селищної ради Дмитро Буяло. – Наприклад, коли капітально ремонтували дорогу в Коломаку, ми зрізали старий асфальт, заскладували його і це стало сировиною для ямкового ремонту. Так, якість не та, але оперативність і низька собівартість на даний момент є виходом для таких невеликих громад, як ми.

Пластику – бій

Ще один перспективний напрям господарників Коломака – проект із переробки пластику.

– Цього року ми встановили в громаді додатково 18 контейнерів для роздільного збору сміття (усього в ОТГ близько 300 баків, усе сміття для людей вивозиться безкоштовно), – розповів начальник КП «Коломацьке ВУЖКГ» Андрій Пінчук. – Розробляємо проект з пакетування й транспортування пластику, щоб знайти ринок збуту і заробляти додаткові кошти.

Оптимальне використання державної підтримки

Усю техніку для благоустрою Коломацька об’єднана громада купує на кошти, що отримує від держави на розвиток інфраструктури. За словами селищного голови, минулого року ОТГ отримала 3,2 мільйона гривень інфраструктурної субвенції, цього року – 2,8 мільйона гривень. Крім регенератора асфальту, на ці кошти придбали також навантажувач, асенізаційний автомобіль і тріскоріз.

До речі, щодо останнього агрегату громада має великі плани. Так, гілки, обрізані з дерев на узбіччях, не викидаються чи спалюються, а подрібнюються в тріску і стають альтернативним джерелом енергії.

– Ми прагнемо оптимізувати наш бюджет, зокрема мінімізувати витрати. А однією з найбільших витрат є енергоносії. У зв’язку з цим ми поставили собі завдання поступово переходити на альтернативне опалення. Для цього вже зробили проект з переведення двох дитячих закладів на котельні, які зможуть працювати не тільки на газу, а й на трісці, яку вже поступово заготовляємо. Тобто ця тріска – наші безкоштовні дрова, – поділився планами Володимир Гуртовий.

Читайте також: 50 тисяч гривень + будинок: як у Коломацькій ОТГ заохочують лікарів і розумників