Дах з німецьких мільйонів. Як закордонні інвестори допомагають з житлом переселенцям

26.04.2018 11:21 Суспільство
Фото надано УФСІ Фото надано УФСІ
У Харківській області облаштовують квартири та гуртожитки для постійного проживання переселенців з Донбасу. Це проходить у рамках проекту, який реалізується за допомогою німецького державного Банку Розвитку KfW.

Одними з тих, хто найближчим часом оселиться в соціальному гуртожитку, є сім'я-переселенців Такових. Тетяна з чоловіком і двома дітьми переїхала до Золочева з Луганська в липні 2014 року.

Фото: kharkivoda.gov.ua

— Ми приїхали до Харкова, на вокзалі був номер телефону, за яким ми звернулися, з'їздили в Держпром, де нам запропонували поїхати жити в Золочів, — згадує Тетяна Такова. — Перший час нам здалося, що ми в санаторії, що трохи побудемо, а потім все закінчиться — і повернемося додому. Поступово звикли: діти пішли до школи, чоловік знайшов роботу, стали вже тут своїми. Нам тут дуже подобається, нас дуже добре прийняли, діти додому повертатися не хочуть — вже тут у них друзі, хороші вчителі в школі. Тому, навіть якщо все налагодиться, ми звідси вже не поїдемо — продамо будинок у Луганську, якщо від нього ще щось залишилося.

Загалом, за даними Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації, станом на 20 квітня в нашому регіоні проживає 124 429 внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Левова частка — 83089 чоловік — проживають у Харкові, решта — 41 340 осіб — облаштувалися в області. Найбільше ВПО проживає в Ізюмському (11 468 осіб), Харківському (4444) і Чугуївському (3957) районах.

По всій області для переселенців, які потребують житла, було створено об’єкти тимчасового поселення. Туди заїжджає людина, укладає договір на конкретний період, а в разі потреби може продовжити термін свого перебування. Усього таких об’єктів у регіоні, за словами радника Міністерства соціальної політики України з питань внутрішньо переміщених осіб у Харківській області Ольги Аверіної, близько десяти — у Харкові, Барвінковому, Вовчанському і Балаклійському районах тощо.

А з початку 2016 року в рамках проекту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури (УФСІ V)» за підтримки Міністерства економічного розвитку та співробітництва ФРН (BMZ) та Кредитної установи для відбудови (KfW) у Харківській області почали реалізовуватися шість мікропроектів з реконструкції будівель під соціальне житло (квартири та гуртожитки) для ВПО.

У Краснограді — квартири, а в Ізюмі — гуртожиток

Відмінність соціального житла від об’єктів тимчасового перебування полягає в тому, що якщо тобі надали соціальне житло, ти можеш жити скільки потрібно, тільки без права приватизації.

За словами Ольги Аверіної, уже повністю зроблено ремонт на об’єкті в Лозовій. Там буде соціальний гуртожиток на останньому поверсі п’ятиповерхової будівлі (що належить міському КП «Житлова управляюча компанія» (КП «ЖУК»)), де замінили вікна, реконструювали дах, зробили капітальний ремонт систем (опалення, електропостачання, каналізації, водопостачання) тощо. Цей проект обійшовся в 6 мільйонів 600 тисяч гривен, а гуртожиток розрахований на 47 мешканців. Утім, незважаючи на те, що всі заплановані роботи вже закінчено, гуртожиток ще не експлуатується. За словами головного інженера КП «ЖУК» Дмитра Стусенка, до готовності на об’єкті залишилися останні штрихи —  встановити пожежну сигналізацію, пандус тощо. Поки що точної дати заселення людей немає.

Гуртожиток для внутрішньо переміщених осіб в Лозовій

Начальник відділу з обліку житла та управління комунальною власністю Лозівської міської ради Борис Пономаренко каже, що наразі в черзі на житло в Лозовій стоїть 34 сім’ї, а це близько 80 осіб. Ці списки передано в КП «ЖУК», яке надаватиме місця в гуртожитку за датою подачі заявки на житло.

Наразі будівлі під соціальне житло для ВПО реконструюються ще в п’яти районних центрах нашого регіону — Богодухові, Краснограді, Дергачах, Золочеві та Ізюмі.

У Богодухові буде зроблено квартири, загальна вартість яких 6 мільйонів 500 тисяч гривень.

Соціальні квартири для ВПО в Богодухові

Житло готове на 75 % (дані по цьому та інших об’єктах станом на 1 квітня цього року). Там уже виконали капітальний ремонт покрівлі з утепленням, утеплили фасад, замінили вікна на енергозберігаючі тощо. Ці квартири розраховані на 36 осіб.

Соціальні квартири для ВПО в Богодухові

Також соціальні квартири, у яких проживатимуть 40 чоловік, роблять і в Краснограді, вартість проекту — 7 мільйонів гривень. Там уже відремонтували покрівлю, замінили вікна на енергозберігаючі, зробили внутрішні перегородки тощо.

У трьох інших райцентрах буде зроблено гуртожитки. Найбільше людей — 85 осіб — проживатимуть у Дергачах, а реконструкція житла там обійшлася в 12 мільйонів гривень. Наразі зроблено демонтажні роботи, капітальний ремонт покрівлі, замінили вікна тощо.

Трохи менше вміщатиме гуртожиток в Ізюмі — 75 осіб. Фінансування цього проекту становить 9 мільйонів 300 тисяч гривень. Там провели демонтажні роботи, влаштували внутрішні перегородки, замінили вікна на енергоощадні.

А в Золочеві гуртожиток розрахований на 56 мешканців, вартість проекту — 7 мільйонів 900 тисяч гривень. Уже реконструювали покрівлю під шатрову, утеплили фасад, зробили капітальний ремонт систем опалення, електропостачання, каналізації, водопостачання тощо.

Гуртожиток для внутрішньо переміщених осіб в Золочеві

Фото: kharkivoda.gov.ua

Загалом вартість усіх шести вищеперерахованих мікропроектів — 49 мільйонів 500 тисяч гривень. Усього в ці квартири й гуртожитки заселяться 339 внутрішньо переміщених осіб. Орієнтовно об’єкти почнуть експлуатуватися до кінця цього року.

Дев’ять мільйонів на п’ятьох

Утім, на реконструкції цього житла турбота про переселенців у Харківській області не закінчується. Тиждень тому, 19 квітня, стало відомо, що Україна отримає 9 мільйонів євро від Уряду Німеччини на створення соціального житла для внутрішньо переміщених осіб і розвиток інфраструктури (школи, дитсадки) у містах, які приймають ВПО. Відповідну фінансову та проектну угоду підписали міністр соціальної політики Андрій Рева, керівник міського та інфраструктурного підрозділу німецького державного Банку Розвитку KfW Маріон Кнееш і виконавчий директор Українського фонду соціальних інвестицій Андрій Лактіонов.

Ці кошти спрямуються у Дніпропетровську, Запорізьку, Харківську області та підконтрольні Уряду України райони Донецької і Луганської областей.

За словами директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрія Шпараги, розподілу цих грошей ще немає.
 — Думаю, що кошти виділятимуться відповідно до потреб, а потребу треба розрахувати, виходячи з людей, які перебувають у чергах на житло, — сказав Юрій Шпарага.

Скільки саме людей потребує житла — поки невідомо, оскільки наразі Департамент вручну збирає всю інформацію по органах місцевого самоврядування області.

Олександр Гаркавець, кореспондент