Роки медицини: у Харківському районі оновлюють амбулаторії та лікарні

16.07.2019 09:00 Влада
Фото: ХРДА Фото: ХРДА
Перша на Харківщині амбулаторія, побудована «з нуля», ремонти лікарень, стаціонарів і поліклінічних відділень, закупівля нового обладнання та впровадження оновленої системи сільської медицини – цього року в медичній сфері Харківського району запланували чимало змін.

Одним із ТОП-завдань у медицині Харківського району, яке вже вдалось утілити в життя, є відкриття новозбудованої амбулаторії. Вона запрацювала у селі Мала Рогань цього березня. Сьогодні сюди за медичними послугами звертаються жителі Малої Рогані та двох ближніх сіл. Усього медзаклад обслуговує близько 3000 людей. Серед них із півсотні це учасники війни, учасники антитерористичної операції, ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції.
Також амбулаторія обслуговує 109 осіб, які мають інвалідність від загального захворювання. Як розповіла заступниця голови Харківської райдержадміністрації Наталія Мєуш, на будівництво, благоустрій та придбання обладнання з бюджету всіх рівнів було витрачено більше 13 мільйонів гривень.
– Це простора та сучасна амбулаторія. Безпосередньо для надання медичної допомоги населенню тут обладнано вісім приміщень. Окремо передбачено приміщення для кабінету щеплень та денного стаціонару на чотири ліжка. Окрім цього, побудовано дві двокімнатні квартири для двох сімейних лікарів, – розповіла заступниця голови РДА.

Та новозбудована амбулаторія – не єдине медичне оновлення за останній рік у районі. За словами Наталії Мєуш, загалом 2018–2019 роки можна назвати роками медицини в Харківському районі, адже Харківська районна державна адміністрація та Харківська районна рада за підтримки обласного керівництва знайшли можливість виділити необхідні кошти для проведення ремонтних робіт у сільських амбулаторіях району.

Так, у минулому році ремонти тривали у сімейних амбулаторіях у місті Південному, селищах Буди, Пісочин, Покотилівка, Васищеве, Коротич, Утківка, селі Липці, поліклінічному відділенні Мереф’янської ЦРЛ у селищі Бабаї, неврологічному та патологоанатомічному відділенні, приміщенні моргу та на покрівлі адмінбудівлі ЦРЛ. Реконструкцію провели в будівлі Манченківської амбулаторії із застосуванням енергоощадних технологій та розпочали ремонтувати будівлю лікарні у селищі Безлюдівка.

У цьому році ремонти продовжились. Уже у серпні у районі планують відкрити стаціонарне відділення ЦРЛ у селищі Буди, а у вересні – відділення ЦРЛ у Південному та Безлюдівську
лікарню. Триває реконструкція центральної районної лікарні, де ремонтують дах та утеплюють фасад. Ремонти на цих об’єктах планують завершити до кінця року.

Окрім сільських амбулаторій, у районі запланували реконструкцію підрозділів ЦРЛ. Тут мають намір оновити хірургічне відділення анестезіології, стерилізаційну, акушерсько-гінекологічне відділення, гараж, реєстратуру, приміщення зберігання ліків, відділення невідкладної допомоги.

Мільйони на ремонти

Серед важливих медичних подій, які у Харківському районі теж на часі, – перетворення КЗОЗ «Мереф’янська центральна районна лікарня» на комунальне неприбуткове підприємство.

Нагадаємо, в рамках медичної реформи всі медичні заклади країни мають перейти на новий формат роботи, який працює за принципом «гроші ходять за пацієнтом». Цей принцип полягає
у заміні моделі оплати за ліжкомісця на іншу, яка передбачає оплату за безпосередньо надані медичні послуги кожному пацієнту. Спочатку нова модель запрацювала у закладах первинки.
Так, у Харківському районі реорганізували п’ять комунальних некомерційних підприємств. Зараз черга за вторинною ланкою. Допомогу ІІ рівня (стаціонарну та поліклінічну) в районі надає
Мереф’янська центральна районна лікарня. Заклад обслуговує понад 177 тисяч населення, в тому числі більше 30 тисяч дітей та підлітків. Щорічно в стаціонарах Мереф’янської ЦРЛ лікується понад 9 тисяч хворих, амбулаторна допомога надається майже 400 тисячам пацієнтів.

– Для успішного старту та реалізації медичної реформи й медичного забезпечення населення у 2018–2019 роках на проведення ремонтів приміщень сімейних амбулаторій та Мереф’янської ЦРЛ було витрачено близько 13,2 мільйона гривень, у 2019 році на ці види робіт заплановано вже більше 30 мільйонів гривень, – розповіла Наталія Мєуш.

Зокрема, каже заступниця, близько 1,2 мільйона гривень у
цьому році запланували на придбання високовартісного медичного обладнання. Приблизно таку ж суму виділили й минулого року. Тоді у район придбали кардіографи, функціональні дитячі ліжка, мікротом, мікротомний ніж, офтальмоскопи, центрифугу, стерилізатори, систему-аналізатор, високочастотний електрокоагулятор та меблі.

Також майже 20 років у районі реалізуються Програми, завдяки яким діти та дорослі безкоштовно отримують гемофільний фактор, харчові продукти для спеціального дієтичного споживання при захворюванні на фенілкетонурію, лікарські препарати для проведення хіміотерапії та знеболювальні засоби, інсуліни, вакцини.

Так, за останні півроку на придбання гемофільного фактора спрямували 112 тисяч гривень, 441 тисячу гривень виділили на харчові продукти для хворих на фенілкетонурію, близько 2
мільйонів гривень – на лікарські препарати для проведення хіміотерапії та знеболювальні, 2,9 мільйона гривень – на придбання інсулінів. Також на виконання районної програми на
доставку хворих на ниркову недостатність до спеціалізованих обласних закладів заплановано 414 тисяч 426 гривень.