Експерти перевірили овочі та ягоди в популярних супермаркетах Харкова

Експерти перевірили овочі та ягоди в популярних супермаркетах Харкова

Фото: pixabay.com

Результати випробування ранніх овочів і ягід на вміст нітратів оприлюднили фахівці ДП “Харківстандартметрологія”.

Для перевірки експерти закупили 15 зразків ранніх овочів та фруктів: кабачки, моркву, цвітну капусту, редис, молоду білокачанну капусту, солодкий перець, кріп, огірки, молоду картоплю, помідори, зелену цибулю, «Пекінську» капусту, петрушку, щавель і полуницю. Продукти придбали у трьох супермаркетах Харкова: «АТБ-Маркет», «Кум» та «DIGMA».

Як розповіли в ДП “Харківстандартметрологія”, зразки пройшли перевірку на відповідність вимогам Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених наказом МОЗ України від 13.05.2013 № 368.

- За результатами лабораторних випробувань встановлено, що два зразки продукції не відповідали вимогам нормативів за завищеною кількістю нітратів. Зокрема, вміст нітратів у свіжих кабачках з магазину «АТБ-Маркет» становив 877 мг/кг при нормі не більше 400 мг/кг, у свіжій полуниці з магазину «Кум» – 77 мг/кг при нормі не більше 60 мг/кг, - повідомили експерти.

У ДП "Харківстандартметрологія" також пояснили, що нітрати – це солі азотної кислоти, необхідні всім рослинам для розвитку, тому вони в будь-якому разі будуть присутні в продуктах. Якщо вміст нітратів у ґрунті не перевищує припустиму норму, то вони засвоюються рослинами та ніякої шкоди не приносять. Але через надмірне використання азотних добрив, вміст нітратів в овочах і фруктах може бути завищеним, а це загрожує здоров’ю тих, хто їх споживає.

Щоб не купити “нітратні” продукти, експерти радять:

  • не вибирати дуже великі плоди, оскільки «гіганти» найчастіше виявляються до межі напханий нітратами;
  • звертати увагу на властивий даному овочу запах, він повинен бути і не слабким, і не яскраво вираженим. Наприклад, якщо сильний запах помідорів або огірків ви відчуваєте здалеку, краще пройти повз них;
  • звертати увагу на зовнішній вигляд овочів, особливо на їхнє забарвлення. Якщо м'якоть огірка має яскраво-зелений колір, скоріш за все, він зазнавав надмірної дії нітратів. Морква повинна бути помаранчевою, без зелених і жовтих вкраплень, а не червоною, картопля – мати білу м'якоть, а не яскраво-жовту, якщо, звичайно, це не спеціальний сорт. «Нітратний» гарбуз виявить себе наявністю нерівних хвилястих смужок на поверхні, а буряк – закрученим коренем;
  • при виборі овочів враховувати, що чим важче плід порівняно з плодами такого ж розміру, тим менше в ньому міститься нітратів;
  • ніколи не купувати овочі не першої свіжості, у них вміст нітратів явно буде більшим, ніж у більш свіжих «побратимах», а також не зберігати їх довгий час, за винятком картоплі.

Повністю прибрати нітрати з продуктів неможливо, але знизити їх кількість у їжі цілком реально. Для цього можна скористатися такими універсальними порадами:

  • при приготуванні більшості овочів зрізайте хвостик овочу і його верхівку. В них вміст нітратів є найбільшим (особливо це стосується буряка, редиски, моркви й огірків);
  • у кабачках нітрати концентруються прямо під шкіркою, тому її потрібно зрізати досить товстим шаром;
  • у білокачанній капусті видаляйте верхні листки, які містять підвищену дозу нітратів;
  • у свіжій зелені нітрати сконцентровані біля корінців і в стеблах, тому краще їх відділяти та не використовувати. Крім того, намагайтесь нарізувати зелень безпосередньо перед вживанням, оскільки вже за 10 хвилин після шинкування під впливом кисню і мікроорганізмів нітрати починають перетворюватися на нітрити, які є дуже токсичними;
  • при варінні також «втрачається» велика кількість нітратів (до 80 % – у картоплі, до 70 % – у капусті, до 40 % – у буряку). Мінус в тому, що нітрати переходять до бульйону. Тому перший бульйон рекомендується відразу ж злити. Інакше, при його охолодженні, нітрати з бульйону повернуться до овочів. Тільки майте на увазі, що під час варіння продуктів зменшується не тільки кількість нітратів, але й значна частина вітамінів і корисних речовин. 

Читайте також: Які продукти треба їсти для концентрації уваги

Автор: Олександр Гречаний