Харківщина відкрила новий ринок збуту зерна

07.09.2015 09:29 Агропром
Фото: gogetnews.info Фото: gogetnews.info
Албанія зацікавлена в поставках зернових з України, натомість пропонує нам свої порти та рибні продукти.

4 вересня в рамках VII Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи» відбулася зустріч заступника голови ХОДА Марка Беккера з міністром сільського господарства, розвитку сільських районів і адміністрації водних ресурсів Республіки Албанія Едмондом Панаріті. За словами міністра, Албанія зацікавлена в поставках зернових, зернобобових та олійних культур з України. До минулого року цю продукцію держава закуповувала в Російській Федерації.

- Після того, як Албанія жорстко підкреслила своє ставлення до Російської Федерації як до держави-агресора, що має найгірші взаємини з Україною, поставки з Росії у них практично відсутні. Тепер вони зацікавлені в поставках з України, зокрема з Харківської області, - прокоментував Марк Беккер. - У Албанії налагоджені відкриті зв'язки з європейськими країнами, крім того, вся їх продукція сертифікована. Налагодивши відносини з ними, ми зможемо поставляти українську продукцію з їх сертифікатами до країн ЄС. Варто відзначити, що у Албанії також вирішені всі питання, пов'язані зі зняттям митного контролю, що полегшує проходження товарів на європейські ринки.

Міністр сільського господарства Республіки Албанія у свою чергу відзначив необхідність підписання договору про визнання фітосанітарних сертифікатів між Україною та Албанією, що, на його думку, полегшить надходження продукції та надасть можливість розширити співпрацю.

- Порти Албанії можуть бути прекрасним базисом не тільки для того, щоб поставляти зернову продукцію до нашої країни з України, але також для її поставок у подальшому на ринки Європи через Балкани, - сказав Едмонд Панаріті.

За його словами, Албанія також готова імпортувати в Україну рибні продукти.

Заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Владислава Рутицька у ході інвестфоруму відзначила, що в Албанії та Україні є величезний потенціал для співробітництва. За її словами, за останні шість місяців Україна експортувала сільськогосподарської продукції по всьому світу на 7 млрд дол., з них до Албанії - на 4 млн дол.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта