Майже сто відсотків зерна Харківщини є продовольчим - Департамент агропрому

– По ранніх зернових найбільший валовий збір у хліборобів Вовчанського району – 121,9 тис. тонн. У сільськогосподарських підприємствах і господарствах населення Первомайщини, Барвінківщини та Балаклійщини також намолочено понад 100 тис. тонн у кожному районі.

За словами Віталія Панова, хвилюватися, чи вистачить продовольчого зерна до нового врожаю, не варто. Озимої пшениці намолочено 1 млн 40 тис. тонн. А ще маємо 15 тис. тонн ярої пшениці. У сукупності цього достатньо для забезпечення більш ніж дворічного обсягу споживання зерна цієї культури, включаючи потребу на посівні й фуражні цілі. Також значно підвищилася якість зерна. Суттєві зрушення у цьому плані відбулися ще минулого року. А поточного року, згідно з даними Державної інспекції сільського господарства, у Харківській області з усієї кількості зерна пшениці, що надійшла на сертифіковані склади, частка 1 і 2 класів досягла 63 %, 3 класу – 33 %, 4 класу – 1,5 %, а 5 і 6 класів – менше ніж 3 %. Тобто, практично 98 % зерна можна кваліфікувати як продовольче, зазначає Віталій Панов.

Ігор Тесло, матеріал з газети "Слобідський край" №139 від 20.11.2012

За матеріалами:СЛОБIДСЬКИЙ КРАЙ