Новий спалах АЧС стався у селі на Харківщині

21.02.2017 08:32 Агропром
Фото із соціальної мережі Фото із соціальної мережі
Загибель свиней зафіксували 18 лютого у селі Бакшеївка Вовчанського району.

Про це повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. 

Зокрема, ідеться про те, що відповідно до оперативної інформації головних управлінь Держпродспоживслужби в Одеській, Полтавській, Харківській та Рівненській областях з 16.02.2017 в особистих підсобних господарствах громадян в смт Захарівка (Одеська область), смт Велика Багачка, с. Якимове, с. Тишки (Великобагачанський та Лубенський райони, Полтавська область), с. Бакшеївка (Вовчанський район, Харківська область) та с. Дядьковичі (Рівненський район, Рівненська область) було зареєстровано загибель свиней.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) 17 та 20 лютого 2017 р. було встановлено діагноз - африканська чума свиней.

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалахів АЧС проведено засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при відповідних райдержадміністраціях, рішеннями яких затверджено плани з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду.

В осередках захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС.

Як розповіла СК сільський голова Новоолександрівської сільської ради Галина Здор, у підпорядкуванні якої знаходиться Бакшеївка, це село віддалене, маленьке. Спалах АЧС там стався уперше.

- У селі живуть переважно пенсіонери. А одна молода родина займалася розведенням поросят. От у їхньому господарстві і сталася ця біда, - розповідає сільський голова. - Зараз ситуація нормалізувалася, усі ветеринарно-санітарні заходи прийняті, родині передбачена компенсація за знищених тварин.

За її словами, скоріше за все вбивча для свиней інфекція на територію Бакшеївки потрапила із сусідньої області.

Читайте також: Через що відмовлять у реєстрації на ЗНО 

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта