Продукти з ГМО можуть бути екологічно чистими. Коментар харківського науковця

16.12.2013 10:36 Агропром
http://www.copywriter-yastrebova.com http://www.copywriter-yastrebova.com

Науковці стверджують, що генетично модифіковані продукти можуть бути органічними.

Дискусії щодо безпечності генетично модифікованих продуктів у світі точаться давно. Справді, сьогодні ніхто точно не зможе сказати, що ГМО – це цілком безпечна продукція, яка не несе ризиків для здоров’я людини чи навколишнього середовища. Але за умови грамотного використання трансгенних організмів (так ще називають ГМО) можна добитися суттєвих результатів у підвищенні економіки країни, зменшенні забруднення навколишнього середовища та покращенні якості і, власне, екологічності продукції.

Читайте також: Як ГМО стануть біологічною зброєю і врятують помідори від морозів

У харківському зерні та м’ясі знайшли ГМО

Сьогодні науковці технологію виробництва ГМО називають своєрідним прискореним процесом селекції. Адже, по суті, щоб отримати новий сорт, селекціонери схрещують кілька ліній. І в результаті отримують рослину зі зміненим генетичним апаратом, який, до речі, змінюється ще й через вплив радіації, важких металів, високої температури тощо.

Суть технології рекомбінантної ДНК (створення генетично модифікованих продуктів) досить схожа. Директор НДІ біології, завідуючий кафедрою молекулярної біології і біотехнології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, доктор біологічних наук, професор Анатолій Божков порівнює її зі штучним заплідненням.

– У молекулу ДНК організму (наприклад, кукурудзи) вбудовуються певні гени, які синтезують потрібні нам білки. Після цього ДНК вбудовується у клітину, в якої видалений геном. І врешті отримуємо організм, який, окрім своєї ДНК, має додаткові гени. Він живе так само, як і інші організми, але відрізняється від звичайного тим, що у своєму геномі несе білки, яких еволюційно в цього виду не було, – пояснює мудрість технології Анатолій Божков.
Завдяки таким «біологічним махінаціям» перед людством відкриваються неймовірні можливості розвитку сільського господарства.

Адже, змінивши геном рослини, можна змінити ряд її властивостей – наприклад, затримати дозрівання, забезпечити стійкість до шкідливих факторів (грибів, бактерій, вірусів і таке інше) тощо. Завдяки цій технології можна виростити культури, стійкі до посухи, до гербіцидів. Культури, які потребують менше азотних добрив тощо. Таким чином можна вирощувати картоплю, стійку до колорадського жука, або кукурудзу, стійку до європейського зернового черв’ячка.

– У 70–80-х роках ми були на грані екологічної катастрофи через те, що використовували велику кількість добрив, пестицидів. Інакше нічого не росло. Щоб відійти від цієї катастрофи, необхідно було розробляти нові технології, – пояснює професор Анатолій Божков.
Науковець переконує що, генетично модифіковані продукти, для вирощування яких не потрібні хімічні добрива та засоби захисту від шкідників, можуть сміливо претендувати на звання екологічно чистих.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край", № 149 від 14.12.2013 р.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта