Яку техніку селянам Харківщини купить держава

28.01.2013 11:06 Агропром
http://www.nsh.ru http://www.nsh.ru
90% витрат на техніку сільськогосподарських кооперацій візьме на себе держбюджет.

В останні роки наріжним каменем у розвитку агропромислового комплексу Харківщини став занепад середніх та дрібних господарств. Селяни, зазвичай, не в змозі самостійно купувати техніку та обладнання, собівартість же товарів, що виробляються невеликими партіями, - дуже висока. Для вирішення ж цієї проблеми Міністерством аграрної політики та продовольства України започаткована стратегічна ініціатива “Рідне село”.

- На жаль, за останні роки поруч із активним розвитком високотоварного господарства занепадають середні та дрібні сільгоспвиробники. Малу активність в економічних процесах проявляють сільські територіальні громади. Продукція господарств населення має низьку конкурентоспроможність через неможливість формування великих партій високої якості. Дрібні і середні господарства мають обмежені можливості щодо первинної обробки і зберігання виробленої продукції.

Через це селяни втрачають можливі доходи, - сказала заступник начальника Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олена Кулик.
Ініціатива «Рідне село» має зміцнити сільську економіку, налагодити соціальну інфраструктуру, а головне - дати друге життя сільськогосподарській кооперації.

- Створення сільськогосподарських кооперативів дасть змогу збільшити кількість робочих місць, підвищити доходи населення, обсяги виробництва продукції, яка знаходитиме свого споживача на ринку. Кооперативне об’єднання селян, створення юридичної особи – це можливість отримати державну підтримку та мати доступ до кредитних ресурсів, - пояснила Олена Кулик. - Сільські і селищні ради в свою чергу від розвитку кооперативного руху отримають додаткові надходження в бюджети, що дасть змогу вирішувати питання розвитку сільських територій.

Допомагатиме коопераціям і держава. Так, 90 % вартості сільськогосподарської техніки та обладнання сплатить держбюджет. На кооператив же ляже лише десята частина від загальних витрат. Перелік техніки та обладнання, на закупівлю яких поширюється це правило, вже ухвалило Міністерством аграрної політики України. За словами Олени Кулик, минулого року програмою, на жаль, скористувався лише один кооператив Харківщини. На його потреби із держбюджету тоді було виділено 191 тис. грн.

На думку голів сільських та селищних рад, сьогодні найбільша потреба є у заготівельно-збутових, переробних, постачальних і сервісних коопераціях. Усього на Харківщині станом на початок року зареєстровано всього п'ятнадцять сільськогосподарських кооперативів. З них же дійсно працює ще менше — лише чотири.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта