Дорогий хліб. Чи варто випікати його удома, з'ясувала харків'янка

24.03.2015 09:42 Економіка
otvetkak.ru otvetkak.ru
Виробники хліба на Харківщині одноголосно заявляють про те, що підняти ціну на головний продукт їх змусили об’єктивні причини: подорожчання сировини, газу та паливно-мастильних матеріалів.

У сукупності всі ці факторі відбилися на вартості виробництва й доставки хліба. Найболючіше такі зміни вдарили по тих покупцях, бюджет яких розрахований тільки на хліб простої рецептури, або так званий соціальний хліб, – навіть він подекуди піднявся в ціні. До його складу, як правило, входять тільки борошно, вода, сіль і дріжджі, і коштує він, відповідно, дешевше.

«СК» перевірив ціни на хліб для населення, станом на 20 березня
Батон нарізний звичайний – 7,10
Батон нарізний, вищої якості – 7,29
Батон «Слобожанський» – 8,19–8,70
Батон «Слобожанський» нарізний – 8,85–9,40
Батон «Нива», вищий сорт – 6,09
Хліб «Орільський пшеничний» – 3,80
Хліб «Салтівський», перший сорт – 9,55
Хліб «Пшеничний» (з борошна вищого сорту) – 6,00

Випікати хліб самостійно вирішила мешканка Зміївського району Тетяна. Так, це дещо дорожче, але ж якщо вже платити дорого – то за дійсно якісний продукт. Уже після перших спроб усім’ї зрозуміли, що до звичайного хліба не повернуться.

– Ми з чоловіком порадилися і вирішили, що витрачати кожного дня вісім з половиною гривень за батон – занадто дорого, у місяць тільки на хліб іде близько 250 гривень. Домашній хліб обходиться в кілька разів дорожче, але зате його надовго вистачає, він значно якісніший і смачніший за покупний, – каже жінка.

Тетяна розповіла, що на тиждень для своєї сім’ї вона випікає у звичайній газовій духовці чотири буханки хліба по 800 грамів. При цьому вона витрачає 2 кг борошна, 100 г цукру, 40 г солі, 1 л води та 80 г олії. На місяць виходить близько 340 гривень.

Роман Шупенко, матеріал з газети "Слобідський край" №34 від 21.03.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта