Масло на прилавках магазинів подорожчало на 15 %

06.10.2016 12:18 Економіка
Фото:zdorovia.com.ua Фото:zdorovia.com.ua
Дефіцит масла на ринку та пожвавлення експорту призвели до різкого здороження цього продукту у роздріб. За останній тиждень масло подорожчало на 15 % до 110-120 грн/кг.

Такі дані наводять в Асоціації виробників молока.

- Традиційно запаси молочних продуктів тривалого зберігання переробники готують в літні місяці, коли пропозиція висока, а ціни низькі. Проте, влітку 2015 року через низькі ціни на світовому ринку та низьку купівельну спроможність на внутрішньому молокозаводи робили мінімальні запаси, - коментує  аналітик Асоціації виробників молока Яна Музиченко. - Цьогоріч ситуація дещо виправилася, але цих обсягів все ще недостатньо для задоволення сформованого на даний момент попиту.

Серед інших причин, за даними експертів, – пожвавлення експорту з червня після коливання експортних продажів, що спостерігалися з початку року.

ПЕРШІ РЕЗУЛЬТАТИ ЦУКРОВОЇ КАМПАНІЇ НА ХАРКІВЩИНІ

- Коли експортні продажі почали налагоджуватися, переробники почали підвищувати цінову планку, в тому числі і на внутрішньому ринку. Так, на кінець вересня цього року експортні ціни на масло 82,2 % досягли рівня 2014 року та склали
3100-3300 дол./т, - додає експерт.

Ціни на внутрішньому ринку, швидше за все, більше зростати не будуть, запевняють аналітики. Тут ключовим фактором буде споживач, який вже не зможе віддавати таку високу ціну – з початком опалювального сезону купівельна спроможність українців знизиться.

При цьому зросте попит на спреди. Переробники вже починають готуватися до цього та нарощувати обсяги: у серпні виробництво цього продукту зросло майже на 5 %.

У тему: НОВА ЗАГРОЗА: В УКРАЇНУ МОЖЕ ПОТРАПИТИ «ЧУМА КОРІВ»

Тетяна Лісна 

Автор: Администратор сайта