Потяг без рейок: німецький експерт прокоментував новий закон про ОСББ

19.05.2015 14:55 Економіка
http://economics.lb.ua http://economics.lb.ua
Німецький експерт із питань управління житлом Вольфанг Круг, який свого часу очолював правління Групи управління житловою нерухомістю (36 тис. кв.) в Берліні, дав свою оцінку нещодавно прийнятому Закону про ОСББ.

Своїми думками експерт поділився у ході семінару «Енергоефективність житлових будівель. Передумови модернізації житлового фонду: вирішення питань управління житлом та виконання вимог щодо показників енергоефективності будівель» в Харківському національному університеті міського господарства імені О. М. Бекетова. 

- У картинках я б описав цей закон як потяг, який їде у майбутнє, однак на шляху машиніст раптом помічає, що далі немає рейок, - говорить Вольфанг Круг.

Основні проблеми фахівець бачить у тому, що поки не всі земельні ділянки таких будинків є у кадастрі, через що важко з’ясувати, яка територія якому будинку належить. Далі — у законі не прописані обов’язки управителя ОСББ. Окрім того, аби прийняті норми запрацювали, потрібно створити мережу ремісників, підприємств, які будуть надавати послуги ОСББ.

Читайте також: Кому не вигідно створювати ОСББ на Харківщині

Не обійтися і без моніторингу — має працювати ревізор, який перевірятиме зроблену роботи і тим самим відстоюватиме інтереси мешканців будинку.

ЖЕКам Вольфанг Круг передрікає поступове відходження у минуле. 

Разом із тим німецький фахівець відзначив, хоч цей закон і є недосконалим, однак — це хороша основа й потенціал присутній.

Нагадаємо, згідно із Законом «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», якщо у багатоквартирному будинку створюється ОСББ, то його членами стають усі мешканці; розподіл голосів у ОСББ залежатиме пропорційно до площі нерухомості; будинок переходить на баланс ОСББ з моменту його створення.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта