Пиво та цигарки можуть подорожчати через податкову реформу

28.10.2015 15:30 Економіка
Фото: www.sputnikstudenta.com/ Фото: www.sputnikstudenta.com/
Модель реформування податкової системи держави, яку пропонує Мінфін, передбачає підняття акцизів на низку товарів, зміни торкнуться і ставок на податки.

Про це повідомила відповідальний заступник міністра фінансів України з податкової реформи Олена Макеєва під час публічної дискусії у Харкові в рамках Усеукраїнського проекту «Національний діалог: обговорення концепції податкової реформи».

За її словами, за фундамент у своїй моделі Мінфін узяв три основні принципи: простота, справедливість та рівність. 

- Перше, нова податкова система повинна бути простою і зрозумілою кожному підприємцю. Друге, бути справедливою для кожної компанії, податки мають бути однаковими для всіх. Це потрібне для вирівняння податкового навантаження. І третє, усі повинні бути рівні перед законом, - сказала Олена Макеєва

Урядовці пропонують також єдину пласку ставку по 20 % на основні чотири податки: ПДВ, податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб та ЄСВ.  

Мінфін пропонує зменшити ставки ЄСВ вдвічі, тобто з 41 % до 20 %, для роботодавця і зробити ЄСВ на рівні 3,6 % для працівника, а також запропонувати податкову соціальну пільгу абсолютно всім громадянам, незалежно від рівня доходу. У такий спосіб Мінфін хоче досягти того, що громадяни будуть отримувати більше грошей.

А от податок на прибуток, який зараз 18 %, пропонують підняти до 20 %. Так само планують підняти акцизи на алкоголь і цигарки. Наприклад, пиво – на 100 %, увесь інший алкоголь на 50 %.

На що скаржиться український бізнес, які їхні пропозиції будуть враховані та що пропонують інші альтернативні моделі від нардепів, читайте у свіжому номері "СК" від 29 жовтня. 

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта