Сергій Тігіпко впевнений, що переконає МВФ

07.07.2012 16:18 Економіка
МФВ чекає на тарифну реформу МФВ чекає на тарифну реформу
Незабаром Уряд презентує тарифну програму перед Міжнародним Валютним Фондом.

Про це «СК» повідомив віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко. В інтерв’ю виданню він зазначив, що при розробці тарифної реформи треба враховувати досвід інших країн, але не відриватися від українських реалій.

– У нас була дуже проста програма з МВФ, суть якої полягала наступному: піднімайте тариф на газ для населення, для теплокомуненерго і робіть це поступово. Населення буде реагувати на це тим, що почне економити. Але на практиці було б інше. В середньому тарифи на тепло та газ повинні були б зрости на 32%-33%. До чого б це призвело? По-перше збільшилися б витрати середнього класу на оплату житлово-комунальних послуг, по-друге багато людей були б змушені користуватися субсидією. У нас зараз 1 млн 300 тис родин мають субсидію. При такому підвищенні їхня кількість зросла б до 7 млн при тому, що всього в Україні проживає 17 млн 100 тис млн родин, – сказав Сергій Тігіпко.

Віце-прем’єр-міністр зазначив, що у подальшій співпраці з МВФ без змін у тарифній політиці не обійтися. Тож зараз Уряд займається розробкою тарифно-комунальній реформи, зокрема вивчається досвід Ірану та країн Східної Європи.

– МВФ це організація, з якою можна вести переговори. Якщо ми покажемо їм комплексний підхід, то впевнений – ми їх зможемо переконати продовжити співпрацю. Саме головне, що ми вже маємо орієнтовну спільну програму (стосовно тарифно-комунальної реформи — авт.) з Світовим банком, діяльність якого направлена на впровадження структурних реформ і в ньому зосереджені основні фахівці. Прийде час, ми її трохи доопрацюємо і презентуємо у МВФ. Я думаю, що ми зможемо переконати МВФ і наша співпраця продовжиться, – наголосив Сергій Тігіпко.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта