Скільки цукру є на заводах Харківщини і що з ним робити. Коментар В. Панова

08.02.2013 14:51 Економіка
http://svit24.net http://svit24.net
Зараз на цукрозаводах Харківщини зберігається майже 78 тис. тонн цукру, а тому підстав для хвилювання ніяких не має.

Як розповів директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Віталій Панов, в позаминулому році в області навіть спостерігалося перевиробництво цукру і був суттєвий перехідний залишок на 2012 рік.

У минулому році також не було ніяких проблем, як з вирощуванням буряка, так і з виробництвом цукру. 

- У той же час є на цукрозаводах і певні проблеми, - зазначив Віталій Панов. - Справа в тому, що собівартість виробництва цукру становить 6,20-6,50 гривень за кілограм. А ось оптова ціна реалізації на 2 гривні менше, а тому виробники цукру працюють в принципі на збиток і зараз держава робить усе для того, аби цінова ситуація стабілізувалася. Зокрема, ведуться перемовини з Іраном на постачання українського цукру до цієї держави. У разі позитивного результату це питання буде врегульованим.

Також для підтримки аграріїв, які займаються вирощуванням цукрових буряків, розглядається можливість надання дотацій не на гектар посіяних коренеплодів, а за тонну зданої на завод цукросировини. Це також додатково стимулюватиме аграріїв, які займаються самою «найінтелігентнішою» справою в рослинництві.

Ігор Тесло

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта