Ціни у березні: у Харкові подорожчав хліб, чай, ліки та проїзд у транспорті

15.04.2015 06:34 Економіка
mediavolna.crimea.ua mediavolna.crimea.ua
Темпи зростання цін на споживчому ринку області в поточному році були значно вищими від минулорічних майже за всіма групами товарів.

Характерною особливістю цінової ситуації на продовольчому ринку у березні було значно суттєвіше подорожчання хлібобулочної продукції, овочів і фруктів, ніж за відповідний період минулого року, повідомляє прес-служба Головного управління статистики у Харківській області.

Також спостерігалися помітно вищі темпи здорожчання борошна, макаронних виробів, окремих видів круп’яної продукції, рибної продукції, олії (на відміну від подешевшання торік), цукру.

Водночас подорожчала кава і чай (на відміну до їх досить стабільних торішніх цін). Разом з тим відмітимо, що ціни на яйця у звітному періоді зросли значно менше в порівнянні з їх відчутним минулорічним здорожчанням. Істотно зросли ціни на сигарети без фільтру.

Спостерігалося значно суттєвіше, ніж у березні 2014 р., подорожчання утримання та ремонту житла, і найбільше – ковроліну та лінолеуму, побутової техніки та меблів. Також істотно подорожчали аудіотехніка, фотоапаратура, комп’ютерне та телефонне обладнання, фармацевтична продукція, газети та канцелярські товари, ювелірні вироби із золота.

Важливим чинником, що вплинув на інфляційну ситуацію на споживчому ринку у березні, було зростання рівня цін на послуги автодорожнього пасажирського транспорту: таксі, міських маршрутних таксомоторів, міжміських і приміських автобусів, на противагу до минулорічних стабільних цін на зазначені послуги. При цьому темпи здорожчання палива та мастил були однаковими.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта