В Україні можуть з’явитися «іранські тарифи»

07.07.2012 16:10 Економіка
Іран допоможе досвідом Іран допоможе досвідом
В Кабміні вивчають досвід Ірану у проведені тарифно-комунальній реформи.

 Про це СК повідомив віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко. Він зазначив, що зараз готує теоретичну частину «тарифної» реформи.

– Ми вивчаємо досвід країн, які комусь можуть здатися дивними. Наприклад, досвід Ірану. Колеги з МВФ мені підказали подивитися їхні результати цієї роботи, – розповів Сергій Тігіпко в інтерв’ю СК, – Наприклад в Україні проживає 17 млн 100 тис. родин, підвищення тарифів, підвищити тарифи (щоб вони були повністю ринковими – авт.) треба на 33%. Кожній родині на її окремий рахунок нараховують 33% цієї різниці грошима на рік. З цього рахунку можна сплачувати тільки за комунальні послуги з теплопостачання. Теплокомуненерго має свій окремий рахунок, який ні на що не можна використати окрім сплати за газ для «Нафтогазу». «Нафотогаз» в свою чергу має право використати ці кошти тільки на розрахунки з Росією і ні на що інше.

Віце-прем’єр також зазначив, що досвід Східної Європи свідчить, що практично всі країни, які піднімали тарифи мали систему пільгового кредитування для населення.

Кредити були довгостроковими і направлялися на енергозбереження.

Як тільки ви утеплюєте багатоповерховий будинок, то ви отримуєте 40% економії по платі за послуги з теплопостачання. Таким чином вивільняються кошти, які ви витрачаєте на погашення кредити. Тобто ви берете кредит, інвестуєте енергозбереження, але платите ту саму ціну за послуги, бо ці 40% економії працюють на те, щоб погасити кредит і зменшити суму кредиту. 10-15 років люди платять ті ж гроші, але мають більш якісні послуги: взимку не так холодно, влітку не так жарко, – пояснив Сергій Тігіпко.

 Він також зазначив, що співпраця з МВФ буде продовжена після «тарифної реформи».

 Юрій Борщ

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта