Валютні кредити треба визнати незаконними - харківські правозахисники

01.08.2015 08:56 Економіка
Фото: joinfo.ua Фото: joinfo.ua
Останнім часом банки частково вже почали йти на поступки клієнтам, які брали у них валютні позики, але цього, на думку правозахисників, замало.

Так, вже є випадки, коли кредитори пропонують реструктуризувати 50 % заборгованості, і деякі люди погоджуються на це. Можна припустити, що така політика пов'язана з тим, що банки все ж таки переконані у щонайскорішому ухваленні скандального закону. Однак, на думку координатора Харківської громадської організації "Кредитний майдан" Сергія Хлюпіна, такі поступки все одно не є прийнятними, а у нинішній ситуації навіть повна реструктуризація валютних боргів не буде найкращим варіантом для позичальників.

- Переплата по кредитах, які люди брали у 2006-2008 роках, вже склала 10-20 %. Тому найкращим виходом із ситуації, на нашу думку, є офіційне визнання валютних кредитів незаконними, - сказав Сергій Хлюпін.

У разі, якщо рішення про визнання валютних кредитів незаконними приймуть, буде проголошена реституція. Фактично це означатиме, що угода між банком та позичальником розривається, і кожна сторона повертає іншій кошти, які вона від неї отримала. Тобто, людина віддає всю суму позики (припустимо, 10 тис. дол.), а банк - кошти, які вже виплатив клієнт, включаючи відсотки. Після цього всі розходяться з миром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наслідки закону про реструктуризацію валютних кредитів для банків. Коментар харківського експерта

Підстави для визнання валютних кредитів незаконними, за словами правозахисників, в Україні є. Адже на сьогодні єдиною валютою, якою можна розраховуватися в країні, офіційно залишається лише гривня. Ще у 2006 році тодішній глава Нацбанку Володимир Стельмах заявляв, що це є основою для заборони валютного кредитування. Додатковими підставами заборонити такі позики є те, що вони провокують девальвацію гривні і дають змогу ухилятися від сплати податків.

За словами голови комітету з питань міжнародного та міжрегіонального співробітництва Громадської ради при Харківській облдержадміністрації Максима Корнієнка, прецеденти визнання в Україні валютних кредитів незаконними вже були. Наразі їх налічується близько 300. Що стосується закону про реструктуризацію, якщо його ухвалять, то тим самим фактично узаконять валютні позики, а отже, для пересічних українців документ є далеко не найкращим вирішенням проблеми.

- Зараз Громадська рада активно працює над роз'ясненням в судах ідеї незаконності валютних кредитів. Ми проводимо круглі столи, семінари, виступаємо на колегіях судів. Невдовзі також буде відновлено роботу групи із захисту прав валютних позичальників при Харківській облдержадміністрації, - розповів Максим Корнієнко.

За словами юриста, останніми роками українські банки часто порушують законодавчу базу та міжнародну практику. Адже, за діючими нормами, вони можуть видавати кредитів лише на 10 % від суми всіх депозитів. Зараз же позик роздають на всі 100 %. Після цього виникає ситуація,  коли фінустанови не мають готівки, і щоб отримати її, починають вибивати борги, звертаючись до послуг колекторів. До речі, на сьогодні в Україні вже було зафіксовано 237 випадків суїциду через неможливість виплачувати кошти по кредитах.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта