Ліки від кашлю та знеболювальні заборонять продавати без рецепта

20.08.2012 10:30 Суспільство
Ліки. що містять кодеїн, можуть заборонити продавати без рецепта.

Таке рішення підтримує Державна служба України з лікарських засобів.

Зокрема, це може бути такий інструмент, як рецептурна видача. Також може бути встановлена квота відпустки відповідних лікарських засобів в одні руки, повідомляє ZN.UA.

«Ми підтримуємо будь-який інструмент, щоб він був реалізований на практиці і сприяв зменшенню видачі ліків, що містять кодеїн, які при цьому не використовуються за призначенням лікаря», - підкреслив Соловйов.

Гослекслужба вітає узгодження Державним комітетом з підприємницької діяльності проекту наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07. 2005 № 360 », яким пропонується посилити контроль над оборотом комбінованих лікарських засобів, що містять кодеїн, та відпускати такі препарати виключно за рецептами.

Кодеїн - речовина (алкалоїд) із групи опіатів. У молочному соку снодійного маку (Papaver somniferum) він міститься в кількості 0,3 - 2% і давно використовується в медицині як засіб для боротьби з кашлем і як обезболивающе. Кодеїн викликає звикання і потяг до нього з часом стає настільки сильним, що наркозалежні, часто скоюють злочини. Кодеіновая абстиненція («ломка») розвивається повільніше, ніж від морфію, однак може спостерігатися вже через півроку після початку прийому препарату.

Джерело: ZN.UA
Автор: Администратор сайта