Біологи презентували Червону книгу Харківської області (ФОТО)

03.02.2014 13:24 Культура
Фото Ірини Гудзь Фото Ірини Гудзь
До числа рідкісних для нашого регіону науковці включили 386 видів тварин.

- Така книга існує тільки у Дніпропетровській області, у Карпатах та Криму, - розповів головний редактор видання, професор кафедри зоології і екології тварин Віктор Токарський. - До Червоної книги Харківщини увійшли 386 видів тварин, починаючи від хребетних, таких, як птах сизоворонка, який залишився у кількості двох пар, лосів, число яких не перевищує десяти, а також безхребетних, включаючи шість видів павуків і рідкісних комах, зокрема, бджолу-тесляра.

Червона книга Харківської області істотно відрізняється від всеукраїнської. Зокрема, до харківської укладники включили борсука та лося.

- Критерії для внесення того чи іншого виду до Червоної книги дуже індивідуальні. Наприклад, популяція у 10 тис. особин для комах є нормою, а для ссавців нормальним буде 100 тис., - пояснила одна із редакторів видання, доцент кафедри зоології і екології тварин ХНУ імені В. Н. Каразина Тетяна Атемасова.

Наприкінці кожного нарису автори помістили інформацію про заходи охорону того чи іншого виду тварин.

У вільному продажі книги поки що немає. Вона вийшла пробним тиражем у 20 примірників. Їх поширять серед вчених Малої академії наук та помістять у ряд бібліотек. Цього року запланований додатковий тираж у тисячу примірників, проте, за словами Тетяни Атемасової, книжки навряд потраплять на полиці магазинів чи на базар.

- Зараз собівартість одного екземпляру видання становить близько 1 тис. грн. Ціна примірника з тисячного тиражу буде меншою, однак з урахуванням того, що це довідкова література, охочих придбати таку книгу у свою приватну бібліотеку буде небагато, - додала біолог.

Зараз автори видання розмірковують над створенням Червоної книги рослин Харківської області, проте коли з'явиться такий посібник та чи з'явиться взагалі, говорити поки що рано.

- Рослинної Червоної книги поки що немає, але ми думаємо над її створенням. Але це завдання не на один рік. Матеріал для Червоної книги тварин ми збирали впродовж всього свого життя. Адже, щоб побачити ту чи іншу тенденцію, треба спостерігати за видом десятиліттями, - сказала Тетяна Атемасова.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта