На місце загибелі сотень тисяч людей під Харковом привезли пам'ятну гільзу (ФОТО)

11.09.2013 08:54 Культура
фото Артема Богдана фото Артема Богдана
10 вересня в Барвінківському районі розпочався черговий етап Всеукраїнської естафети пам’яті “Слава визволителям України”.

Символічне дійство заходу полягає в передачі із рук в руки гільзи, наповненої землею з братських могил та могил Невідомому солдату Харківської області та копії Знамені Перемоги. Гільза “подорожує” від району до району в тій же послідовності, в якій радянські воїни визволяли Харківщину.

Цікаво, що для Барвінкового це подвійне свято, адже дата 70-річчя визволення від фашистських загарбників майже співпадає із ювілейним 350-м днем народженням міста. 


- Мета естафети - ще раз нагадати нашій молоді про страшні події 1941-1945 років, - повідомив заступник голови ради Харківської обласної організації ветеранів України Юрій Бабайлов. - Про тих, хто не повернувся з полів битв Великої Вітчизняної війни. Адже присутні сьогодні діти через 40 років прийматимуть естафету пам'яті.

Примітно, що етапи естафети розпочинаються рівно в день визволення району. Тому захід розтягнувся із лютого аж по вересень.

Та зараз, повторюючи події 70-річної давнини, гільза передається із району в район майже кожен день. Так, вже 11 вересня вона прибуде в Близнюківський район. Україною символи перемоги "мандрують" із зими 2012 року, і закінчать свій шлях тільки в жовтні 2013 року на західному кордоні України. Далі символи перемоги передадуть сусіднім державам.


Символічно, що на Барвінківщині в 1942 році трапилась найбільш трагічна битва Радянської армії — Барвінківський котел, де за різними підрахунками було втрачено вбитими та полоненими  від 100 до 220 тисяч чоловік.

Артем Богдан

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта