Новий пам'ятник з'явиться у центрі Харкова (Фото)

13.11.2017 13:15 Культура
Фото:facebook/Maksym Balaklytskyi Фото:facebook/Maksym Balaklytskyi
У міському саду імені Тараса Шевченка встановлюють бронзовий пам'ятник відомому українському письменнику Петру Гулаку-Артемовському.

Новий скульптурний витвір зводять біля головного корпусу Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна (на початку однієї з алей саду). На цьому місці свого часу стояв пам'ятник засновнику закладу Василю Каразіну. 


На вході у сад Шевченка з боку університету харків'ян та гостей міста зустрічатиме застиглий на лаві відомий байкар. Автор проекту — харківський скульптор Олександр Рідний

Гроші на створення пам'ятника збирала університетська спільнота, долучилися також і меценати.

Як повідомили "СК" у прес-службі університету, урочисте відкриття пам'ятника одному з найвідоміших ректорів університету заплановане на 13.00 17 листопада. Цього дня у виші також пройде решта заходів до дня заснування закладу та Дня студента. Зокрема, на Вченій раді університету присвоять звання Почесного доктора Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна відомому українському поетові Івану Драчу.

Довідка. Петро́ Петро́вич Гула́к-Артемо́вський (1790-1865) — український письменник, учений, перекладач, поет, байкар. Із 1817 року - вільний слухач словесного факультету Каразінського університету, лектор польської мови. Викладав також  російську історію, географію та статистику. У 1821 році захистив дисертацію на тему «О пользе истории вообще и преимущественно отечественной и о способе преподавания последней» і отримав ступінь магістра. Із 1841 року до 1849 року — ректор Харківського університету. Увів в українську літературу жанр романтичної балади.

Читайте також:  У Харківській області реконструювали селянську хату кінця минулого століття

Автор: Тетяна Василець