Харківський Держпром може увійти до спадщини ЮНЕСКО — Мінкульт (Фото)

28.03.2017 14:38 Культура
Фото Тамари Кіч Фото Тамари Кіч
Будівля Держпрому має багато шансів потрапити до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Наразі питання подання до реєстру розглядається у Мінкульті. Про це повідомила заступник міністра культури Тамара Мазур під час зустрічі Євгена Нищука з громадськістю Харківщини.



- Правила ЮНЕСКО останнім часом були дещо змінені, і кожна країна має право внести кілька об’єктів і певним чином їх підтримувати протягом певного терміну. Експерт місії сказав, що серед пам’яток ЮНЕСКО дуже мало пам'яток ХХ століття, тому цей об’єкт дуже перспективний, - зазначила замміністра.

Під час зустрічі з урядовцями харківські громадські діячі пропонували внести Держпром із частиною площі Свободи до переліку спадщини ЮНЕСКО як містобудівний комплекс  споруд.


- Держпром може мати високі перспективи входження до переліку ЮНЕСКО саме як містобудівний комплекс споруд. Це величезний масштаб лівого урбанізму, якого нема ніде у світі. Зараз тільки десять об’єктів модерністичного руху входять у ЮНЕСКО. Ми маємо дуже високі шанси туди пройти, тому що на всьому пострадянському просторі конструктивістських об'єктів ще не було, - наголошує дослідниця архітектури Євгенія Губкіна.

На це заступник міністра відповіла, що у міністерстві наразі розглядається питання комплексного включення площі Свободи разом з усіма її будівлями як пам’ятки містобудування повоєнних років на пострадянському просторі. Це номінація, яка наразі розробляється в ЮНЕСКО спільно з Німеччиною, Білоруссю, Польщею, Україною і Росією. З українських пам’яток туди включаються Хрещатик та площа Свободи.

Щодо зміни статусу Держпрому на пам'ятник архітектури національного значення, то, за словами Тамари Мазур, довгий час поповнення реєстру національних пам’яток було заблоковане. Найближчим часом реєстр знову почнуть наповнювати.



- Найближчим часом буде готовий наказ, в який увійдуть усі об'єкти, ініційовані Харківською областю за категорією пам'ятки місцевого значення. Це будуть усі документи, які накопичилися з 2014 року, - говорить замміністра.

За її словами, для того щоб об’єкт включили до реєстру, потрібне подання місцевого органу охорони культурної спадщини або громадської організації, серед статутних цілей якої записано охорону культурної спадщини, або Українське товариство охорони пам'яток історії культури. Тільки після цього Міністерство може розглядати питання щодо включення до реєстру об’єкта. Якщо Держпрому буде присвоєно національний статус, то погодження на проведення будь-яких робіт на цьому об’єкті видаватиме не місцева влада, а центральний орган, тобто міністерство.
Щодо площі Свободи, гарним варіантом було б включення до реєстру пам'яток місцевого або національного значення як пам'ятки містобудування. У Києві такий приклад — Хрещатик. Відповідно всі містобудівні перетворення в межах цієї вулиці відбуваються за дозволом центрального органу, і прописані режими, які обмежують містобудівну діяльність, - порадила громадськості Харківщини замміністра.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта