Агроном з Харківщини зібрав перший урожай граната на своєму подвір’ї
У Харкові агроном-науковець Сергій Авраменко після майже десятирічних спроб домігся того, що здавалось неможливим у кліматичних умовах регіону — зібрав перший урожай граната. Плоди визріли на кількох кущах, вирощених контейнерним способом.
Про це кореспондентці медіа «Слобідський край» розповів сам Сергій Авраменко.
За словами науковця, виростити гранат у кліматичних умовах Слобожанщини — завдання не з легких. Для нього це стало одночасно і викликом, і метою. Після років експериментів із різними культурами, серед яких інжир та інші південні рослини, він уперше отримав плоди граната, вирощені в контейнерах.
«Якби це було легко, він би ріс у всіх. Щонайменше шість років потрібно чекати, щоб гранат наростив міцну деревину й почав плодоносити», — розповідає Сергій Авраменко.
Вирощування відбувається у великих контейнерах об’ємом від 20 до 40 літрів. Навесні їх виставляють на вулицю, підживлюють органічними добривами, а на зиму переносять у підвал. Гранат — листопадна культура, тому спокійно переносить холодний період у стані спокою.
Наразі агроном має 12 сортів граната, з яких цьогоріч зацвіло близько половини. Плоди дали 4–5 кущів — по кілька гранатів на кожному.
«Це не лише перше плодоношення, але й величезна радість для мене. Це результат майже десяти років наполегливої роботи», — ділиться чоловік.
Перший невеликий урожай граната агроном залишив для себе — ним посмакувала родина, а ще – як символ власної наполегливості та віри в українську землю, яка здатна дарувати навіть південні плоди.
Раніше ми писали, що подружжя з Барвінкового створило вдома екопарк із сотнями рослин.
Дякуємо, що читаєте і підтримуєте! Долучайтесь до спільноти «Слобідського краю».