Їжачок в тумані оселився у Харкові (ФОТО)

29.10.2012 12:06 Культура
Фото Тамари Кіч Фото Тамари Кіч
Новий театральний сезон у відрестоврованій залі Харківський театр ляльок відзначив прем’єрою - виставою "Їжачок із туману".

Вистава створена творчим дуетом головного режисера театру ляльок, заслуженої артистки АРК Оксани Дмитрієвої і головного художника Наталії Денисової. Сюжет «Їжачка» об’єднує декілька казок радянського письменника Сергія Козлова.

- Я дуже люблю казки Козлова, у них незвичайна тонка атмосфера, він уміє передати відсторонене дитяче мислення, - пояснює свій вибір Оксана Дмитрієва. – Дитина  бачить все в цьому світі дивним, казковим, світ для неї повний дивами. У Козлова це передано з надзвичайною точністю.

Найулюбленіші казки дитячого письменника були зібрані в інсценіровку таким чином, що глядач бачить на сцені рік з життя їжачка і його друзів. Знайомі персонажі Їжачок, Ведмежа, Віслюк, і Зайченя разом проживають осінь і зиму, весну й літо, ділять разом радощі, відкриття, щасливі  і сумні, навіть трагічні події. Назва твору харківських лялькарів  нагадує про геніальний мультфільм Ю.Норштейна «Їжачок у тумані», але сама вистава ні в чому не повторює мультик.

- Тут є імпульс і любов, повага до майстра. Я дуже люблю цей мультик, але ми не повторюємо і стилістично не потрапляємо на нього. Наше завдання було – створити свого їжачка, - стверджує Оксана Дмитрієва.

Харківський їжачок, на відміну від свого екранного попередника, зовсім не колючий. Крім того – завжди готовий прийти на допомогу друзям, яких він примирює і об’єднує. 

Художнє рішення вистави доповнила  мультиплікація, в якій відтворені природні явища: падаюче листя, мокрий сніг, весняний дощ, літній вітер, дерева, кульбаби. 

- Особливість цієї постановки у тому що в ній дуже багато «привітів» моєму власному дитинству, - зізнається головний художник. -  Наприклад, сценографія оформлена у вигляді «секрету». Це давня дитяча гра: коли в землі рили ямку, у неї клали свої коштовності, накривали склом, і тільки найближчим своїм друзям показували цей «секретик». У нашій сценографії все під склом: це ніби таємний світ, у якому є щось дуже важливе. Крім того, на початку вистави літає метелик із мережаними крильцями, саме такий, яких я бачила в дитинстві. Діти дуже уважно дивляться на світ, для них немає речей неважливих. Тому в цій виставі ми намагались всьому, що зʼявляєтсья на сцені, приділити максимум уваги.

 «Їжачок із туману» наповнений неповторною лірикою і душевним теплом, дитячим очікуванням дива. Тому щире дитяче захоплення світом передається і дорослим. Вікову категорію глядачів у театрі  жартома назвали «для дітей від 4-х до 104-х років».

- Дитяча вистава  – це айсберг: верхівка повинна бути зрозумілою дитині, а все, що знаходиться на глибині, повинне впливати, дивувати і радувати його батьків, - ділиться задумом Оксана Дмитрієва.

«Їжачок із туману»  можна дивитися усією родиною. А спеціально для дорослого глядача Харківський театр ляльок зберігає традицію вечірніх вистав, і готує нові сюрпризи. На середину листопада запланована прем’єра постановки «Чевенгур. На березі неба» за відомим твором Андрія Платонова.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта