Через піротехнічні шоу багатіїв на Харківщині зростає кількість пожеж - МНС

http://nemyriv-rda.gov.ua/ http://nemyriv-rda.gov.ua/
Останні роки в Харківській області почастішали випадки пожеж, які виникають під час зимових свят. У МНС це пов’язують з модою на заміське святкування Нового року, Різдва.

Протягом новорічних свят на Харківщині виникає від п’яти до десяти займань та пожеж пов’язаних з піротехнікою. Таку статистику СК навели в Головному територіальному управлінні МНС України у Харківській області.

– За останні п’ять років значно зросло використання піротехнічних засобів саме в районах області – 80-90% цих пожеж виникають у сільській місцевості. З кінця грудня минулого року по першу половину січня цього року виникали пожежі у Куп’янському, Чугуївському, Зміївському районах. Останні тижні перед Новим роком, Новий рік, Різдво – це пік використання піротехніки, – розповідає помічник начальника Головного управління МНС України у Харківській області Ігор Лупандін.
У МНС зазначають, що останні роки все частіше люди часто виїжджають з міста до сільської місцевості, до маєтків, дач та готелів, де помпезно зустрічають Новий рік.

– Там і сніг чистіший, і ялинки живі – все сприяє відпочинку на природі, де можна весело запускати піротехнічні вироби, – говорить Ігор Лупандін. – Але у приватному секторі будинки знаходяться близько один до одного, є місця де зберігається сіно, дрова. Не вірно думати, що ракета, яка яскраво вибухнула у небі вже не становить небезпеки. Іноді її частини, які мають високу температуру потрапляють на легкозаймисті предмети і потім – пожежа.

Також в Харківському управлінні МНС звернули увагу на, ще одну модну тенденцію – запуск китайських повітряних ліхтариків, які підіймаються у повітря завдяки нагрітому від вогню свічки, повітрю. Це дуже небезпечно, адже що відкрите полум’я – це 90% виникнення пожежі.

– Піротехнічні вироби необхідно продавати лише у спеціалізованих магазинах, в яких працюють сертифіковані спеціалісти. Вони нададуть роз’яснення, щодо безпечної експлуатації піротехніки. Якщо святковий захід масовий, то краще скористатися послугами спеціально навчених людей, які підберуть найбільш оптимальний піротехнічний виріб для місцевості, щоб були дотримані норми пожежної безпеки і самі здійснять запуск ракетної установки, – порадив помічник начальника ГУ МНС України у Харківській області Ігор Лупандін.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта