Пологи в небі над Харковом: розповідь акушерки та очевидців

Софія Бірюкова Софія Бірюкова
Про те, як усе відбувалася, в ексклюзивному інтерв’ю «СК» розповіла сама рятівниця.

Майже два тижні минуло відтоді, як у літаку, що саме заходив на аварійну посадку в Харківський аеропорт, народилося немовля.

Новонароджену дівчинку назвали Варею, а пасажирку, що прийняла ті пологи і врятувала життя маленькій, в народі охрестили янголом.

Розбудили зі словами: «Соню, ти вмієш народжувати?»

8 жовтня 2012 Міжнародний аеропорт «Харків» прийняв рейс № 1825 Сімферополь – Москва російської компанії «Аерофлот», що запитав екстрену посадку: на борту у пасажирки почалися перейми. Новини з таким текстом миттєво з’явилися практично в усіх ЗМІ Харківщини, потім України, а згодом і Росії. І майже всюди йшлося, що пологи приймали бортпровідники. Насправді ж, стюарди були лише асистентами акушера. А прийняла пологи одна з пасажирок – 23-річна москвичка Софія Бірюкова.

Як розповіла «СК» Софія, у Крим вона поїхала за компанію зі своїм коханим. Він – у справах, а дівчина – хоч два дні покупатися в морі. Назад поверталися літаком.

– Я неймовірно боюся літати, тому одразу після злету міцно заснула, – розповідає Соня. – Раптом мене будить Гена (наречений. – Ред.) і запитує: «Ти народжувати вмієш?» Я одразу подумала, що він марить. Але тут я побачила стюардесу і зрозуміла, що потрібен медик.

Коли Софія пройшла за бортпровідницею у хвіст літака, побачила жінку, яка вже почала народжувати. За словами дівчини, на той момент уже навіть було видно маківку голови дитини. І тоді, як каже Соня, у неї спрацював автоматизм.

– Я притримала дитинку, вона швидко з’явилася на світ. Поклала її мамі на живіт. Жінка запитала мене: «Хто?» Я подивилася і сказала: «Дівчинка». Мама посміхнулася і вимовила: «Варенька», – пригадує Софія Бірюкова.

Але тут дівчина помітила, що дитинка не дихає. Для пуповини їй дали затискач, але ніякого апарату для відсмоктування рідини, звісно, не було. І тоді Соня своїм ротом почала відсмоктувати слиз із носика та ротика маленької, зробила штучне дихання і масаж серця. Нарешті дівчинка тихенько заплакала і стало зрозуміло, що біда минула.

Що в ті хвилини відбувалося в салоні літака, Соня не бачила. Це вже потім їй розповіли, що стюарди всіх швиденько заспокоїли та розсадили по місцях. А коли дитина з’явилася на світ, пасажири почали збирати для  неї гроші на пелюшки, ліки. Деякі жінки плакали.

– Стюарди дуже допомагали, за що їм величезне спасибі. Ми приземлилися і тут уже ввійшли лікарі. Я умилася і пішла на своє місце. А тільки там уже впала в ступор, – зізнається Соня. – Ні, я нічого не боялася, поки приймала пологи, і ні про що не думала. У мене в голові була лише одна думка – врятувати маляті життя.

Мріє зустрітися з Варею та її матусею

На щастя, усе пройшло успішно. І це при тому, що раніше Софія ніколи не приймала пологів. Дівчина навіть не бачила, як це робиться, тільки на картинках у підручнику з акушерства і гінекології (Софія закінчила медичний коледж за фахом «сестринська справа»). А тепер замислилася над тим, щоб у майбутньому вивчитися на акушера-гінеколога. Зараз же працює дитячим масажистом і паралельно здобуває освіту психолога.

– Можливо, переведуся наступного року, а може довчуся останні півтора роки і сама вирішу завагітніти, роститиму своє чудо, – кокетує Соня.

Та поки що вона тільки і встигає відповідати на численні подяки від знайомих і абсолютно сторонніх людей. Бо для всіх вона – справжня героїня.

– Мама зустріла мене біля літака з квітами та м’якою іграшкою, Гена всім знайомим показує статті про мене. Усі пишаються, – каже Софія. – Навіть зовсім незнайомі люди постійно пишуть мені в Інтернеті, усі дякують. Я вражена тим, скільки у світі добрих людей. Усім велике спасибі.

Дівчина зізналася, що російські журналісти її просто закидали проханнями про інтерв’ю. Та Соні така популярність не до смаку. Каже, що вона сором’язлива і підвищена увага її дещо бентежить.

– Не скажу, що моє життя круто змінилося. Але в мені самій точно щось змінилося, якось по-іншому себе відчуваю, – каже Софія. – Та найголовніше, щоб у маляти з її мамою все було добре.

Дівчина з нетерпінням чекає звістки від молодої матусі, в якої прийняла екстремальні пологи. Але поки що породілля з донечкою живуть у Харкові. Маленька й досі перебуває в Обласному перинатальному центрі, куди її доставили одразу з аеропорту. Як розповів заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, Варенька вже набрала 10 грамів (народилася з вагою 1050 грамів), самостійно дихає й розвивається. А її матусю виписали з лікарні ще на четвертий день після пологів, бо проблем з її здоров’ям не було. Тепер родина чекає, поки маленька набереться сил, щоб її можна було відправити додому в Росію.

РОЗПОВІДАЄ ОЧЕВИДЕЦЬ
«Я бачив на власні очі, як Софія, стоячи на колінах біля жінки, яка лежала на підлозі салону і стікала кров’ю, прийняла на свої руки дитину, потім реанімувала новонароджену дівчинку, – писав на своїй сторінці в Інтернеті один із пасажирів літака. – А цієї хвилини наш літак, стотонна махина «Ейрбас-320», немов пушинка торкнувся посадочної смуги ... Командир корабля знав, що в салоні народжує жінка, він тримав штурвал так, немов за спиною у нього стояв янгол...»

Юлія ГОРОБЕЦЬ, матеріал з газети "Слобідський край" №129 від 27.10.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта