На пам’ятник гетьману Мазепі збирають гроші у Коломаку (Фото)

05.04.2017 13:01 Область Online
Фото: we.org.ua, kolomak-rada.gov.ua Фото: we.org.ua, kolomak-rada.gov.ua
Громада селища звертається до всіх небайдужих долучитися до збору благодійних коштів та пожертв на встановлення монумента видатному козацькому воєводі.

Нинішнього року виповнюється 330 років від часу обрання Івана Мазепи гетьманом війська Запорозького. На Харківщині створено Громадську раду з відзначення цієї дати. До того ж Верховна Рада України ухвалила постанову, згідно з якою вона занесена до календаря пам’ятних дат і ювілеїв, відзначення яких рекомендовано проводити на державному рівні.

Зважаючи на це, ще минулого року у Коломаку, де 25 липня 1687 року новообраний гетьман Іван Мазепа уклав міждержавний договір - Коломацькі статті – з московськими царями Іваном і Петром та царицею Софією, селищна рада запланувала на липень 2017 року відкриття у селищі пам’ятника гетьману Івану Мазепі.

У селищі організувалася ініціативна група щодо втілення в реальність цього проекту. Створили оргкомітет, розробили й провели конкурс на кращий проект пам’ятника та публічне обговорення проектів. У конкурсі взяли участь чотири учасники, як місцеві митці, так і всеукраїнські. Перемогу віддали проекту пам’ятника у граніті й бронзі, авторами якого є харківський архітектор Назар Божинський та скульптор Володимир Кочмар. Та, як пояснив селищний голова Коломака Володимир Бабець, автори-переможці зволікали майже місяць, не укладали угоди та не зробили проектно-кошторисну документацію, тому селищна рада змушена була поміняти підрядчика. Крім цього збільшилася вартість проекту до 1,3 млн грн, а селищна рада розраховує втілити ідею-максимум за 700 тис. грн. Тому вирішили обрати ідею, яка зайняла друге місце. А це – проект харківського скульптора Сейфаддіна Гурбанова.

Спочатку перемогу віддали проекту пам’ятника у граніті й бронзі, авторами якого є харківський архітектор Назар Божинський та скульптор Володимир Кочмар. Але його зняли. 

- Це має бути народний пам’ятник, збудований за рахунок благодійних коштів та пожертв, - говорить Володимир Бабець. – Ми звертаємося до усіх небайдужих долучитися до цієї справи. Ми зверталися до високопосадовців, депутатів, меценатів, фермерів, української діаспори.

За словами селищного голови, на рахунок вже надходять пожертви від фізичних та юридичних осіб. Поки за місяць вдалося зібрати більше 5 тис. грн.

Задля розповсюдження інформації Коломацька селищна рада звернулася до Управління культури і туризму Харківської ОДА.

Ідея встановлення пам’ятника у Коломаку з’явилася ще десять років тому. Тоді на місці майбутнього пам’ятника заклали камінь.

Постамент видатному Гетьману має стояти у центрі селища, по вулиці Леніна, яку рік тому перейменували на Івана Мазепи. У Коломаку мають надію, що вже за два місяці у селищі з’явиться новий постамент. Його  відкриття заплановане на 25-29 липня.

Крім встановлення пам’ятника, громада запланувала низку й інших заходів до цієї дати. Так, на місцевих мальовничих луках має пройти «Коломак Мазепа фест». До слова, у рамках цього фестивалю артисти ХНАТОБу поставлять на природі оперу «Іван Мазепа».

Наразі для збору коштів відкрито спеціальний рахунок: 31519931700295; одержувач коштів: УДКСУ у Коломацькому районі; банк одержувача: ГУДКСУ у Харківській області; код одержувача: 50110000; МФО: 851011; код платежу: 50110000; призначення платежу: Добровільний внесок на спорудження пам'ятника І. Мазепі. 

Тим часом у Куп'янську обіцяють відновити понівечений пам'ятник Тарасу Шевченку. Нагадаємо, минулого тижня у Куп’янську місцеві мешканці помітили акт вандалізму проти  пам’ятника Тарасові Шевченку. У застиглого письменника було відбито носа. У вівторок 4 квітня заступник Куп’янського міського голови Тетяна Ельджарова запевнила, що пам’ятник відновлять. Про це пише місцевий портал  «Наш рідний Куп’янськ».

Архітектор проекту  Едуард Семененко про наругу над пам’ятником Тарасу Шевченку дізнався цього тижня. Він був вражений тим, що в Куп’янську знайшовся мерзотник, який спотворив скульптуру. Архітектор вже переговорив зі скульптором Феліксом Бетліємським, із яким домовився, що реставрацію пам’ятника буде проведено після Великодня.

Тепер майстри підберуть потрібну брилу граніту відповідного кольору та структури. Потім автори розроблять технологію реставрації і скульптуру буде відновлено.

Довідка. Коломацькі статті — міждержавний договір, укладений 25 липня 1687 року на річці Коломак між новообраним гетьманом України Іваном Мазепою й козацькою старшиною, з одного боку, та московськими царями Іваном і Петром та царицею Софією, з другого. Договір складався з 22 пунктів (статей). В основу Коломацьких статей було покладено попередні українсько-московські договори, затверджені козацькими радами при обранні гетьманів Дем'яна Многогрішного та Івана Самойловича. Статті декларативно підтверджували козацькі права і привілеї, зберігали 30-тисячне реєстрове козацьке військо та компанійські полки. Однак, деякі зміни попередніх гетьманських статей і нові пункти (18-22) значно обмежували політичні права гетьмана та українського уряду. 

Тетяна Василець

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта