Що змінилося у Чкаловському після об’єднання

24.04.2017 10:57 Область Online
Фото Юлії Шматченко Фото Юлії Шматченко
Нові освітянські підходи, реформування охорони здоров’я у громаді та бажання приєднатися до «Доступних ліків». Такими є перші кроки нового життя Чкаловської об’єднаної громади.

Перспективи громади

З початку 2017 року Чкаловська об’єднана територіальна громада перейшла на прямі бюджетні відносини. А 20 квітня перші досягнення й «гулі» місцева влада обговорила з представниками облради та фахівцями ХОДА під час «Дня територіальної громади». Такі заходи вже не вперше проходять у створених на Харківщині ОТГ, спрямовані вони на те, щоб об’єднані територіальні громади робили менше помилок, використовували всі законодавчі можливості та отримали імпульс для розвитку.

До речі, у Харкові вважають Чкаловську ОТГ громадою з великим потенціалом. Її територія складає понад 261 кв. км (22,7 % від загальної території Чугуївського району) – це 17 населених пунктів. Тут проживає 12,3 тис. осіб. Громада має близько 20 потужних сільськогосподарських підприємств і велику кількість об’єктів соціальної сфери.

 

Ваша громада має всі шанси бути самодостатньою. Головні завдання на сьогодні – ефективне місцеве оподаткування, вибудовування стратегії розвитку громади, ухвалення необхідних для виконання стратегії програм і ключове – надання якісних публічних послуг населенню, – зазначив під час зустрічі голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Гостре питання

У Чкаловській ОТГ вже створено свій відділ освіти, і є перші надбання в реформуванні галузі.

Школярі молодших класів отримують безкоштовне харчування за рахунок коштів громади, – зазначив директор Чкаловського НВК Володимир Михайлов. – А батьки вихованців дошкільного підрозділу нашого НВК (140 дітей) сплачують за харчування 5 грн на день (повна сума близько 20 грн на день).

Також освітянин повідомив, що для першачків запускається новий проект «Інтелект України» – навчання проходитиме в ігровій формі, завдяки чому діти розвиватимуться удвічі швидше. Також Чкаловський НВК подав заявку в Міністерство закордонних справ Японії на проект щодо розвитку початкової школи. Разом з цим Чкаловська ОТГ зараз активно працює над створенням своєї опорної школи, щоб діти могли отримувати освіту високої якості.

Однак є проблеми, розв’язання яких самотужки громаді поки що не під силу, серед них – шкільний автобус. Раніше підвезення дітей і вчителів до Юрченківської та Базаліївської шкіл здійснювалося на великому автобусі, який перебуває на балансі відділу освіти Чугуївської РДА. Цього року великий автобус замінили на «Газель», а туди, за словами місцевої влади, всі не вміщаються.

У відділі освіти Чугуївської РДА пояснюють, що автобус перевели на інший маршрут, де ще більше дітей.

«Газель» і автобус, який раніше обслуговував Чкаловську громаду, – на балансі відділу освіти Чугуївської райдержадміністрації. Виникла необхідність підвезення дітей до Кам’яної Яруги (47 дітей) і Зарожненського НВК (17 дітей), – пояснює начальник господарської групи відділу освіти Чугуївської РДА Наталія Герасимова. – В Юрченківській і Базаліївській школах підвезення необхідне 13 школярам і чотирьом вчителям. «Газель» розрахована на 13 осіб, вчителі їздять не кожного дня. Річ у тому, що громада теж повинна займатися організацією підвезення, вона мала укласти договір з перевізником для підвезення чотирьох осіб.

Про чкаловську проблему з підвезенням дітей знають в облдержадміністрації, обіцяють знайти рішення.

На сьогодні це питання перебуває на контролі у губернатора, – запевнив заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев. – Чкаловська громада мала вирішити з районом усі ці питання, вона не змогла їх вирішити конструктивно. Тут або автобуси в оренду взяти, або купувати. Ми найближчим часом приймемо рішення з приводу того, яким чином можна це зробити. Будемо допомагати.

У Чкаловській ОТГ сподіваються, що їх питання порушать на черговій обласній сесії, і депутати проголосують за виділення коштів на придбання автобуса на потреби громади (близько 700 тис. грн), ще близько 300 тис. грн чкаловці готові викроїти зі свого бюджету.

Своя медицина

Жителі Чкаловської ОТГ також хочуть мати доступ до державної програми «Доступні ліки» та «реанімувати» свою охорону здоров’я.

Наразі в селищі працюють три комерційні аптеки, націнки в яких великі, а муніципальної немає. Ми готові надати приміщення для такої аптеки, ліки в якій будуть доступні для населення, – підкреслив селищний голова Чкаловської ОТГ Віктор Соловйов.

У нас є два комунальні підприємства: Обласний аптечний склад і «Фармація», які підпорядковані обласній раді. Я думаю, вони зможуть забезпечити ваше населення ліками за керованими і доступними цінами, – пообіцяв заступник начальника Управління охорони здоров’я ХОДА Геннадій Бондарчук.

 

ЯК ОБРАТИ СОБІ ЛІКАРЯ

Разом з цим фахівець пояснив і алгоритм створення центру первинної медико-санітарної допомоги Чкаловської ОТГ. Спочатку потрібно виділити приміщення та визначити його структуру, а потім пройти процедуру отримання ліцензії на медичну практику, також потрібно отримати ліцензію на роботу з наркотичними засобами.

В Чкаловській ОТГ зараз працюють два сімейні лікарі. У громаді думають, як залучити ще медиків.

Будемо мотивувати різними способами: оплачувати навчання в медичному виші, щоб потім ці фахівці повернулися до нас. Будемо створювати для них тут умови. Сьогодні ми активно займаємося узаконенням переходу в комунальну власність нічийного майна, яке згодом стане житлом і для медиків, і для вчителів, – зазначив Віктор Соловйов.

Юлія Міронюк 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта