Українські школи забезпечені російськомовними підручниками - В. Колесниченко

12.09.2012 11:52 Суспільство
http://citi.cv.ua http://citi.cv.ua
В цьому році вперше за 10 років повністю задоволено заявки навчальних закладів на постачання російськомовних підручників. Про це на прес-конференції у Харкові заявив народний депутат України Вадим Колесниченко.

За його інформацією, близько 1 млн 300 тис. підручників російською мовою були надруковані за заявами українських шкіл. Крім того, друкувались підручники угорською, румунською, польською та єврейською мовами. Станом на 1 вересня до Міністерства освіти і науки прийняті заявки від інших нацменшин.

За словами автора закону “Про засади державної мовної політики”, документ вводить обов'язкову норму для дитячих садків, шкіл і вищих навчальних закладів: приймати заяви від учнів або їх батьків про бажану мову навчання.

- Якщо до реалізації закону вся школа була україномовною, то після збору підписів вона може стати російськомовною. Там діти будуть навчатися російською мовою, і при цьому обов'язково вивчати українську мову як державну. При цьому вивчення української повинно бути таким, щоб людина могла вільно інтегруватися в українську політичну націю, - наголошує нардеп.

Як повідомив Колесниченко, всі учні забезпечені підручниками як державною, так і регіональними мовами. Затримки можуть бути лише із друкуванням підручників вмираючими мовами: караімською, кримчанською, русинською, мовою татарів Поволжжя. Носіїв цих мов налічується від 100 до 1500 осіб. Але місцеві органи самоврядування можуть обрати інші механізми підтримки цих мов: недільні класи, суботні школи, підготовка 1-2 вчителів.

- Ці заходи обійдуться у 5-7 млн грн, фінансування спільне: як державне, так і за рахунок місцевого бюджету, - говорить Колесниченко.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта