Унікальний гнучкий корсет для спини розробив харківський студент (ФОТО)

27.02.2013 12:55 Суспільство
фото прес-служби НТУ "ХПІ" фото прес-служби НТУ "ХПІ"
В резиденції посла Великобританії в Україні студенту Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Денис Негреба отримав іменну премію міжнародного студентського конкурсу.

Нагорода за перше місце - шестимісячне стажування в головному офісі фірми Delcam Plc. (м. Бірмінгем, Великобританія).

Тема роботи переможця ─ «Розробка конструкції та технології виготовлення елементів ортопедичного корсета поперекового відділу хребта з параболоїдними пружинами».

Корсети, які використовують в даний час при лікуванні різних хвороб хребта (радикуліт, ішіас, лордоз), мають ряд недоліків. Один з основних ─ зміна притискаючих зусиль навіть при малому прогині хребетного хребта, що значно знижує ефективність лікування. НТУ «ХПІ» спільно з ДУ «Інститут патології хребта і суглобів» ім. М.І. Ситенка АМН України (ДУ «ИППиС»), в рамках договору № 4 (2012 р.) розробили перший український динамічний ортопедичний корсет з регульованою фіксацією поперекового відділу хребта.


У роботі представлена розробка конструкції ортопедичного корсету поперекового відділу хребта з параболоїдними пружинами. Визначено раціональні розміри пружних елементів і виконано моделювання складання корсета за допомогою системи PowerSHAPE. Створена модель оснащення для виготовлення пружних елементів корсета. Виконаний перевірочний аналіз на міцність отриманого експериментального зразка пружного елемента.

Для виготовлення і подальшого впровадження в медичну практику розроблено конструкторську документацію і технологічний процес виготовлення елементів, що входять до ортопедичного корсету.


Елементи конструкції виготовлялися на базі науково-технічного комплексу, до складу якого входять Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», ДУ «Інститут патології хребта і суглобів» ім. М.І. Ситенка НАМНУ, Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» і машинобудівне підприємство «Харківський авіаційний завод».

За результатами дослідницької роботи подана заявка на отримання патенту на динамічний ортопедичний корсет з регульованою фіксацією поперекового відділу хребта (номер заявки u 2012 62170 від 25.06.2012 р.).

Експериментальний зразок розробленого корсета проходить експлуатаційні випробування.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта