«Колос» у занепаді. Чому вмирає головний стадіон Борівського району

24.11.2016 08:12 Спорт
Фото надано жителями селища Борова Фото надано жителями селища Борова
Некошена трава, купа сміття, розкрадені трибуни, дірявий дах – такий нинішній стан Центрального стадіону «Колос» у Боровій. Уперше за десятки років тут не проводиться чемпіонат району з футболу, бо самій споруді довго не могли знайти господаря.

 

Переживає свої найгірші часи

Футбол на Борівщині бере свій початок у післявоєнні роки. У 60-х роках футбол у районі набув досить великої популярності серед місцевих жителів. На Центральному стадіоні «Колос» (який у ті часи був розташований у центрі Борової) на матчі проти будь-якої команди – чи то сільська, чи з іншого міста регіону – було просто неможливо знайти вільного місця. Футбол обожнювали, а місцеві футболісти були справжніми героями.
З тих часів і по теперішні «Колос» прийняв більше тисячі поєдинків різних футбольних турнірів – Першість району, Кубок та Чемпіонат області, Першість області серед команд ДЮСШ та ін.

Фото: vk.com. Фото зроблено у 2014 році, коли в районі ще проводився чемпіонат.

Але в цьому році стадіон переживає, мабуть, свої найгірші часи – ніхто на ньому не грає. Вперше за кілька десятиліть тут не проводився чемпіонат Борівського району з футболу. А населення, яке мешкає біля цієї арени, випасає там свою худобу, ввечері стадіон перетворюється на місце для вечірньої гульні. Після якої, без сумніву, залишається багато сміття, а на дерев’яних лавках можна не дорахуватися чергової дошки.

Стадіон почав сиротіти вже давно, і лише завдяки футболістам продовжував існувати. Але зараз футбол зі стадіону зник, а за ним – і гравці, які хоча й не реанімували арену, то хоча б продовжували її життя: робили розмітку, прибирали, косили тощо.
У серпні цього року ініціативна група з числа жителів Борової спробувала викликати резонанс навколо стадіону, щоб урятувати його та повернути на нього запеклі футбольні баталії.
«У серпні цього року ми з товаришем здійняли галас навколо цього стадіону. Звернулися в кілька друкованих ЗМІ, а також у місцеві органи влади. Після зроблених нами потуг, у тому ж місяці, сільрада виділила трактор, щоб покосити траву. Приїжджали ще чиновники, які складали кошторис, говорили, що лататимуть дах, робитимуть трибуни та інше. На цьому розв’язання даної проблеми і призупинилося. Після цього, за ось ці більше ніж три місяці, робота на стадіоні так і не зрушила з мертвої точки», – написав на редакційну пошту «СК» уродженець Борової, який попросив не називати його ім’я.
За словами чоловіка, на його з друзями звернення відгукнулася Борівська райрада (відповідь датована 26 серпня), яка поінформувала, що стадіон перебуває на балансі Фізично-спортивного товариства (ФСТ) «Колос». Також повідомлялося, що на той час велися переговори про переведення футбольної арени на баланс сільради, після чого остання зможе виділити гроші і привести спортивну споруду в належний вигляд. Минуло більше трьох місяців: переговори тривають і досі, а стадіон продовжує занепадати.
Як нам заявив голова постійної комісії з питань бюджету Борівської районної ради Анатолій Васильєв, переговори про передачу стадіону на баланс сільради з «Колосом» ведуться давно, але голова ФСТ на дані звернення поки що відповідав відмовою.
– Після того, як ці хлопці почали вживати заходів з порятунку стадіону, ми почали тісно займатися цією проблемою. Ми звернулися до голови ФСТ «Колос» Віталія Снопка, щоб він дав добро на передачу стадіону на баланс сільради, оскільки земля, на якій розташована арена, перебуває у власності саме сільради. Але, він відповів рішучою відмовою. І займатися стадіоном, ремонтувати його він теж не хоче, – пояснив Анатолій Васильєв.

Зробити мінімум до весни

У такому разі, за словами голови постійної комісії з питань бюджету Борівської райради, досягти бажаного можна тільки через суд, оскільки, за його інформацією, у Віталія Снопка немає документів на право володінням цим стадіоном.
– Голова Борівської сільради повинен дати оголошення в районну газету, що це майно є безгосподарчим. Якщо протягом року ніхто не пред’явить документи на нього, за законом ми можемо звернутися з усіма потрібними документами до суду. І Феміда своїм рішенням зобов’язана це майно передати територіальній громаді, якою є селищна рада, – розповідає Анатолій Васильєв.
Але, за його інформацією, голова Борівської селищної ради не поспішає це робити. Олександр Тертишний, у свою чергу, теж має пояснення цій затримці.
– Я не йду на цей крок, бо знаю, що у цього стадіону є власник. І про те, що у Віталія Снопка немає документів на цей стадіон, мені ніхто не казав, – роз’яснює очільник селищної ради. – Ми через нашу РДА звернулися до заступника директора Департаменту – начальника управління у справах фізичної культури та спорту Сергія Христоєва, щоб він допоміг нам у передачі стадіону. Якщо у нього вийде нам посприяти в цьому питанні, то візьмемо арену на баланс, будемо виділяти гроші, робити проектно-кошторисну документацію та ремонтувати її. Я взагалі обома руками за. Також зі мною спілкувався один з народних депутатів, який готовий фінансово сприяти у реконструкції стадіону. Головне, щоб його передали на баланс – і ми будемо його ремонтувати.
Департамент у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації двічі відправляв листи голові ФСТ «Колос» Віталію Снопку. Перше було проігноровано, на друге – отримали відповідь, і днями туман над майбутнім стадіону нарешті розвіявся. Сам же Віталій Снопок стверджує, що документи має, але каже: щодо передачі стадіону у власність сільради до нього, крім Управління у справах молоді і спорту, раніше не зверталися.
– Віталій Снопок факсом відправив нам свою згоду на передачу стадіону, щоб розпорядженням керівництва району стадіон передали селищній раді за умови його безкоштовного надання жителям сіл та селищ району для проведення занять та змагань, – розповів Сергій Христоєв. – Нам прийде повний пакет документів, який ми відправимо в РДА, і вони там уже будуть вирішувати подальшу долю стадіону.
Формально стадіон вже перебуває під опікою селищної ради, і заступник голови Борівської районної державної адміністрації Сергій Шутько каже, що стадіон буде готовий приймати матчі вже навесні наступного року.
– Після того як зайде пакет документів, збереться сесія селищної ради, на якій будуть вирішуватися питання прийняття стадіону на баланс селищної ради. Усна згода вже є. Ця сесія, звісно, відбудеться в цьому році, щоб на 2017 рік запланувати кошти на утримання арени. Буде розроблено проектну документацію, і в наступному році його приведуть у належний вигляд, – розповідає Сергій Шутько. – До старту районних змаганнь, які починаються у травні, буде зроблено якусь частину ремонту на стадіоні.
Першочергове завдання – це доглянуте футбольне поле, частково відремонтовані трибуни і косметичний ремонт у роздягальнях. А далі, до кінця наступного року, керівництво району хоче привести стадіон до якихось стандартів із забезпеченням нормальних побутових умов для футболістів і вболівальників.

Дефіцит фінансування й молоді

Поки йде процес передачі стадіону, футболу в Боровій так і немає. Тільки на «Колосі» у райцентрі для великого футболу є поле. І його стан, як і самого стадіону в цілому, відбиває бажання у любителів цієї гри виступати на ньому.
А от завідувач сектора з питань молоді та спорту райдержадміністрації Юрій Бондаренко вважає, що занепад «Колоса» – ця не головна причина призупинення чемпіонату району.
– Недостатнє фінансування сільськими радами розвитку фізичної культури та спорту на своїх територіях – от одна з провідних причин припинення чемпіонату. У квітні тільки дві районні команди були готові брати участь в першості, інші не змогли, через кадрову неспроможність, просту відсутність футболістів. Причиною чого й стала відсутність фінансування команд, – каже Юрій Бондаренко.
Керівник футбольного клубу «Трактор», що добре фінансується, із села Підлиман Іван Любий запевняє, що його команда ніколи не відмовлялася від районних змагань. А щодо призупинення чемпіонату, також вважає головною причиною цього відсутність молоді.
– Просто у районі дефіцит хлопців, які хочуть грати у футбол, – каже Іван Любий.
Будемо сподіватися, що наступного року питання як зі стадіоном, так і з названими вище причинами, вирішаться позитивно, і запеклі футбольні баталії знову повернуться на головну спортивну арену району.

Володимир Олександров

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта