На лід виходять харківські «Пантери» (Фото, Відео)

18.11.2016 18:00 Спорт
Юлія Шматченко Юлія Шматченко
Фігуристки, плавчині, чемпіони з боксу, танцівниці, школярки, домогосподарки – що між усіма цими дівчатами може бути спільного? Всі вони в складі “Пантер” сьогодні відстоюватимуть честь Харкова в Києві.

Лічені хвилини залишилися до матчу харківських "Пантер" в Першому Чемпіонаті України з хокею серед жінок. Напередодні змагань «СК» познайомився з харківськими хокеїстками ближче.

Поява «Пантер» на хокейній карті України – заслуга кількох ентузіастів, закоханих у цей вид спорту. Серед них капітан команди Катерина Середенко (№ 77) та її подруга й партнерка на льоду Сабіна Донцова (№ 7). Зараз «Пантери» шукають спонсора.

Створення жіночої команди в Харкові підтримала група однодумців. Зараз складно сказати, чия конкретно це була ідея. На нас дуже вплинув приклад першої київської команди «Україночка», – розповідає капітан «Пантер». – За чотири місяці нам вдалося зробити дуже багато. Сьогодні команда складається з 29 польових гравців і двох воротарів. Звичайно, кожна п’ятірка відрізняється за рівнем підготовки: перша найсильніша. Приймаємо в команду з 12 років, але в чемпіонаті дівчата зможуть брати участь тільки коли їм 15 виповниться. Проте саме ці дівчатка складатимуть кістяк майбутньої команди.

На майданчику Катерина грає на позиції нападника. Багатьом хокейним трюкам жінку навчає її чоловік – Валерій Середенко (колишній воротар збірної України з хокею, а зараз президент ХК «Витязь»). Цікаво, що Валерій також виступав під № 77, зараз цей номер у Каті. Їхній шестирічний син теж займається хокеєм.

– Жіночий хокей відрізняється від чоловічого: у нас немає силової боротьби, тим більше ми не б’ємося і не штовхаємося. Ми повинні демонструвати саме техніку. Ми граємо в повній екіпіровці, у шоломах із сіткою. Колись у Харкові вже була жіноча команда, і половина її складу входила до збірної України (1992 рік). (До речі, за день до старту чемпіонату у складі «Пантер» з’явилися три досвідчені хокеїстки, які раніше захищали національні кольори України, – Олена Вансович, Тетяна Слащева (Кононенко), Надія Глущенко. – Ред.). Ми хочемо відродити ці традиції. Наразі наша мета – взяти призове місце в чемпіонаті України.

 

Центральна нападниця Сабіна Донцова обрала собі такий ігровий номер, як у її сина (хлопчик займається футболом у дитячій академії «Металіста»). Любов до хокею «сімці» «Пантер» передалася генами. Прабабуся дівчини з дитинства займалася цим видом спорту.

– На перше тренування команди прийшло близько десяти дівчат. Потім ми запустили рекламу в соцмережах, і люди почали приходити. Багато хто на ковзанах стояти не міг. Я востаннє каталася близько 15 років тому, – розповідає Сабіна Донцова. – Я взагалі дуже активна людина. Чим тільки не займалася: і тенісом великим, і з парашутом стрибала, узимку на борді катаюся.

Відточують свою майстерність на льоду «Пантери» під наглядом Андрія Землянського. Тренер каже, що дівчата його розуміють з першого слова, а дисципліна в жіночому колективі така само жорстка, як у чоловічому.

– У команді тільки дві-три дівчини, які до цього грали в хокей, – розповів «СК» наставник ЖХК «Пантери». – Два місяці ми тренувалися на землі. Були кидкові тренування, загальна фізична підготовка, також були тренування просто на катання. Місяць тому нам виділили лід у Палаці спорту, і почався інтенсив. Півгодини тренуємося до льоду, годину – півтори на льоду, і так тричі на тиждень.

Юлія Шматченко

Більше фото дивіться тут.

Повну версію статті читайте в “СК” (№139 за 19 листопада 2016 року).

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта