Без гарячої води і опалення можуть залишитися жителі Харкова

24.01.2017 07:40 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
У Харкові склалася складна ситуація з газопостачанням комунального підприємства «Харківські теплові мережі».

Про це 23 січня, повідомив журналістам директор ХТМ Сергій Андрєєв.

За його словами, з квітня 2016 року в Україні діє постанова Кабміну, згідно з якою підприємствам теплопостачання виділяються підтверджені обсяги газу (номінації) в залежності від рівня оплати. Щоб отримати газ на наступний місяць, підприємству необхідно рівень розрахунку за минулий період мати на рівні не менше 90%. До грудня 2016 року оплата по Харкову становила понад 90%, і тому НАК «Нафтогаз України» виділяв необхідні обсяги газу.

Сергій Андрєєв нагадав, що зараз плата за послуги теплопостачання проводиться двома способами: одну половину на розподільчий рахунок ХТМ платять споживачі, а друга половина - це надані державою пільги та субсидії, які оплачуються за кліринговими схемами.

«На сьогодні склалася ситуація, що рівень розрахунку споживачів за грудень становить близько 40%. Але це приблизно той же рівень, що і за аналогічний період 2015 року. А ось пільги і субсидії за грудень 2016 року державою сплачені не були. Ця сума становить 490 млн грн. Протоколи на цю суму вже підписані, в п'ятницю вони були здані в казначейство, і НАК «Нафтогаз України» теж підписав ці протоколи. Але вимога нашого постачальника газу - це не підписання протоколів, а проведення розрахунків за ними. Сьогодні склалася парадоксальна ситуація: ресурси є, всі документи підписані, а газ наше підприємство не отримало», - зазначив Сергій Андрєєв.

За його словами, якщо Харкову не виділять газ на січень, то, відповідно до закону «Про ринок природного газу», весь обсяг газу, спожитого в цьому місяці, «Нафтогаз України» може порахувати за подвійним тарифом, що буде взагалі непідйомною сумою для підприємства, - близько 1,2 млрд грн.

«Ми написали листи і в «Нафтогаз», і профільному віце-прем'єру Геннадієві Зубку, повідомлена про це міська і обласна влада. І мер Геннадій Кернес, і губернатор Юлія Світлична вже втрутилися в цей процес. Ми дуже розраховуємо, що кошти будуть виділені, оплати проведені, і тоді харків'яни не відчують наслідків ситуації, яка склалася», - підкреслив директор «ХТМ».

Сергій Андрєєв повідомив, що питання необхідно вирішити до 25 січня. В іншому випадку підприємству доведеться відключити гарячу воду і знизити температуру теплоносія.

Микола Мельник

Автор: Администратор сайта