Безвіз: скільки треба мати грошей і як їх можуть перевірити при перетинанні кордону

22.06.2017 14:42 Суспільство
Фото: Тетяна Василець Фото: Тетяна Василець
Під час мандрівки до країн ЄС українцеві з біометричним паспортом потрібно ще довести свою фінансову забезпеченість.

Як пояснила «СК» начальник візового відділу Департаменту консульської служби МЗС України Анна Тіщенко, митники при перетинанні кордону можуть перевірити наявність готівки, а також переконатися, чи є у мандрівника банківська картка.

- Як переконатися, що на ній є гроші? Дуже просто, - говорить Анна Тіщенко. – У прикордонній зоні майже завжди є банкомат, тож можуть попросити підійти і зняти з рахунку, скажімо, 5 євро.
 

Анна Тіщенко: Якщо ви їдете до ЄС, маючи тільки квитки, то повинні також мати достатньо грошей на кожний день перебування у відповідній країні.

За словами представниці МЗС, подорожуючий має показати представнику тієї країни, у яку їде, забезпеченість своєї поїздки. На сайті посольств країн ЄС розміщено інформацію про те, скільки грошей потрібно для того, щоб переконати, що у вас кошти для перебування у ЄС. Вимоги різні. Наприклад, у Греції це не менше 50 євро на день і не менше 300 євро вцілому. Скажімо, якщо їдете на три дні, то треба мати 300 євро, а не 150. А в Угорщині ця сума умовна і складає тисячу форинтів ( приблизно 2,62 євро на весь період вашого перебування).

 - Якщо ж у вас  all inclusive, є зворотні квитки чи приймаюча сторона все покриває, є її контакти – на кордоні у вас узагалі нічого не запитують про гроші, - переконує Анна Тіщенко. – Якщо ж людина їде до ЄС із 50 євро на сім днів, і більше у неї нічого немає - квитків, бронювання тощо, то, звичайно, таку людину не пустять далі кордону.

Вона додала, що в деяких країнах, як от Італія, відповідна сума на день може зменшуватися на п’ятий чи десятий день перебування в цій державі. А в деяких країнах у разі, якщо їде родина, сума грошей потрібна набагато менша, аніж на кожну людину окремо.

- Роздруківки з банку про проходження грошей, додаткові папери з фінустанов на кордоні від власника біометричного паспорта не вимагаються, - наголосила Анна Тіщенко.

За даними візового відділу Департаменту консульської служби МЗС України, за перші десять днів роботи безвізу не зафіксовано випадків, коли б когось попросили показати готівку чи банківську картку.

Більше по темі – відповіді на популярні запитання, як от щодо біометричного паспорта дитині, запрошення зі сторони ЄС, апеляції до відмови в перетинанні кордону, а також про візовий режим з РФ читайте невдовзі в розділі Статті.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта