Чи виросте ціна на цукор. Прогноз харківських експертів

27.04.2016 14:58 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Прогнози та реалії «солодкої» кризи в Україні.

Українцям не звикати до різких стрибків цін на продуки . І те, що продуктовий кошик давно не дорівнює зарплаті, теж звично. Але дивує, коли дорожчає та група товарів, сировину для якої, здавалось би, старанно та успішно вирощують наші аграрії.

 Цього року експерти "напророкували" дефіцит цукру, подолати який можна шляхом збільшення площі посівів.

Справа в тому, що у 2015 році виробництво цукрових буряків скоротили в 1,5 раза. Заводами було вироблено 1,429 млн тонн. Аби забезпечити країну цукром - це недостатня кількість, яка загрожує не тільки збільшенням ціни, але й дефіцитом "білого піску" для українців, - зазначає співробітник Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Людмила Пархоменко.

Минулого року збалансувати попит і пропозицію цукру вдалося завдяки значним перехідним запасам минулих років. Але вони вже закінчилися. І щоб у 2016 році нас не спіткала цукрова криза, експерти порадили аграріям збільшити посівну площу цукрових до 300 тис. га.

І ті збільшили, хоча й не на стільки. Як повідомили в Мінагрополітики, станом на 22 квітня в Україні цукрові буряки посіяно на площі 272 тис. га, або 97 % до прогнозу.

Додаткові автобусні рейси з'являться в Харкові на свята. Повний список

Якщо площу посівів збільшили та урожай, маємо надію, не підведе, то і подорожчання не слід чекати. Але ж чому ціни б'ють по гаманцю українців? У 2015 році ціна за кілограм цукру становила 10-11 грн, сьогодні - 14,60 грн. За словами генерального директора Господарської Асоціації "Харківцукор" Юрія Ільченка, причиною стало збільшення собівартості продукту, яка складається із ціни на буряки та коштів, які йдуть на їх переробку. Значне подорожчання газу теж не пройшло повз.

- Цукрової кризи на Україні не буде, адже цього року збільшили площу майже на 50 тисяч гектарів. Це значний прогрес, але яким буде урожай, говорити ще зарано, - каже Юрій Ільченко.

У прес-службі облдержадміністрації заявили, що вже сьогодні агрофірми засіяли на 8 тис га. більше. Тому і урожай очікують кращий, у порівнянні із минулорічним. За статистикою, у 2015 році площа, відведена під буряк, складала 15,4 тис. га. У 2016 році її збільшили до 23,3 тис. га.

Тож є висока вірогідність, що в 2016 році українців не застануть зненацька стрибки цін на цукор.

- У 2015 році в Україні було вироблено 1 млн 489 тис. тонн цукру. З них частка, яка припадає на харківські заводи, становить 75,5 тис. тонн, - зазначає директор ГА «Харківцукор». - Тому цього року прогнозована ціна кілограма цукру на полицях магазинів буде не вище 15 грн.

 

Автор: Администратор сайта