Експертиза: більшість кисломолочних сирів не відповідають стандартам якості

02.03.2018 11:45 Суспільство
Фото: movqe.az Фото: movqe.az
Фахівці державного підприємства «Харківстандартметрологія» провели експертизу кисломолочного сиру, який продається на полицях харківських магазинів.

Для проведення споживчої експертизи продукції були взяті зразки кисломолочного сиру, виготовленого в Харківській, Київській, Волинській, Черкаській, Дніпропетровській, Полтавській, Миколаївській, Сумській областях України, які реалізовувались в роздрібній торговельній мережі Харкова (супермаркети «АШАН», «РОСТ», «АТБ-Маркет», «FOZZY»).

Із дванадцяти відібраних зразків чотири були виготовлені згідно з вимогами національного стандарту ДСТУ 4554:2006, а вісім – за технічними умовами підприємств:

  • - сир кисломолочний 15 % жиру ТМ «Простоквашино», фасований, маса нетто 300 г, ДСТУ 4554:2006, виробник ПАТ «Кременчуцький міськмолокозавод»;
  • - сир кисломолочний 5 % жиру ТМ «Заречье», фасований, маса нетто 400 г, ДСТУ 4554:2006, виробник ПАТ «Куп’янський молочноконсервний комбінат»;
  • - сир кисломолочний 5 % жиру ТМ «Злагода», фасований, маса нетто 300 г, ДСТУ 4554:2006, виробник ПрАТ «Комбінат «Придніпровський»;
  • - сир кисломолочний 9 % жиру «Домашній традиційний» ТМ «Білоцерківський», фасований, маса нетто 300 г, ДСТУ 4554:2006, виробник ПП «Білоцерківська агропромислова група»;
  • - сир кисломолочний 9 % жиру «Творожна традиція» ТМ «PRESIDENT», фасований, маса нетто 200 г, ТУ У 15.5-23624594.015-2002, виробник ПрАТ «Лакталіс-Миколаїв», виготовлено на замовлення ДП «Лакталіс-Україна»;
  • - сир кисломолочний нежирний «Творог традиційний» ТМ «Звени Гора», фасований, маса нетто 230 г, ТУ У 15.5-00447818-003:2007, виробник ПАТ «Звенигородський сироробний комбінат»;
  • - сир кисломолочний 9 % жиру ТМ «Добряна», фасований, маса нетто 200 г, ТУ У 25027034-004-99, виробник Філія «Сумський молочний завод» ДП «Аромат», виготовлено на замовлення ДП «Мілкіленд-Україна»;
  • - сир кисломолочний зернистий 7 % жиру «COTTAGE CHEESE» ТМ «Premіalle», фасований, маса нетто 150 г, ТУ У 15.5-31984307-006:2007, виробник ТОВ «Молочна компанія «МІЛК ЛАЙН», виготовлено на замовлення ТОВ «Фуд Девелопмент»;
  • - сир кисломолочний 5 % жиру ТМ «Галичина», фасований, маса нетто 300 г, ТУ У 15.5-00444636-002:2007, виробник ПАТ «Ковельмолоко»;
  • - сир кисломолочний 10 % жиру ТМ «ХУТОРОК», фасований, маса нетто 200 г, ТУ У 25027034-004-99, виробник ТОВ «С-ТРАНС»;
  • - сир кисломолочний 9,5 % жиру «Домашній» ТМ «Яготинський», фасований, маса нетто 370 г, ТУ У 563/46.00446003.001-96, виробник ПАТ «Яготинський маслозавод»;
  • -сир кисломолочний 9,5 % жиру ТМ «Кожен день», фасований, маса нетто 200 г, ТУ У 15.5-33548609-009:2008, виробник ТОВ «Переяслав-Молпродукт».

Якість продукції визначалася в державній випробувальній лабораторії харчової та сільськогосподарської продукції ДП «Харківстандартметрологія» за фізико-хімічними показниками (масові частки жиру і білку, кислотність, фосфатаза); наявністю немолочного жиру; за мікробіологічними показниками (кількість молочнокислих бактерій, пліснявих грибів, дріжджів, наявність бактерій групи кишкової палички (коліформ), патогенних мікроорганізмів, зокрема Salmonella, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes), а також за відповідністю маркування чинним вимогам.

Результати споживчої експертизи вразили, оскільки з дванадцяти зразків кисломолочного сиру лише три (ТМ «Злагода», «Яготинський» та «Простоквашино») відповідали вимогам нормативної документації та інформації, заявленій на етикетці. Водночас дев’ять протестованих зразків за різними показниками не відповідали встановленим вимогам.


Сир кисломолочний 10 % жирності ТМ «Хуторок» виявився відвертою фальсифікацією. Він містить немолочні рослинні жири, що заборонено законодавством! Причому кількість немолочного жиру майже втричі перевищує заявлену жирність і становить 27,5 %. Як правило, якість цих рослинних жирів залишає бажати кращого: це дешеві пальмова, кокосова олії або їх суміші з високим вмістом трансжирів, які є небезпечними для здоров'я, оскільки від них в першу чергу страждає серцево-судинна система. А ось білка в цьому продукті в чотири рази менше, ніж заявлено, – 3,85 % замість обіцяних 16 %! Та і звідки йому тут взятися, якщо виробник замінив молочну сировину на незрозумілий сурогат.

Цей продукт аж ніяк не може називатися кисломолочним сиром. Крім того, що продукт ТМ «Хуторок» не містить характерних для кисломолочного сиру корисних поживних речовин, так він ще виявився небезпечним за мікробіологічними показниками.

За результатами випробувань встановлено, що продукт містить завищену кількість дріжджів і пліснявих грибів, у ньому виявлені ще й бактерії групи кишкової палички. Вживання подібного роду продукції може призвести до непередбачуваних наслідків в роботі шлунково-кишкового тракту. Також встановлена невідповідність маркування продукту ТМ «Хуторок» вимогам Технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів, а саме: в інформації про поживну (харчову) цінність поряд із зазначенням цифрами кількості білків, жирів, вуглеводів не зазначені одиниці вимірювання (грами).


 Мікробіологічні показники є одними з головних критеріїв безпечності та якості молочної продукції. Результати випробувань показали:

- наявність бактерій групи кишкової палички, що не допускається в 0,01 г продукту, в кисломолочному сирі ТМ «Кожен день» та ТМ «Добряна»;
- завищену кількість дріжджів та пліснявих грибів в кисломолочному сирі ТМ «Кожен день», ТМ «Білоцерківський» та ТМ «Заречье»;
- завищену кількість дріжджів в зразках кисломолочного сиру ТМ «PRESIDENT» та ТМ «Звени Гора»;
- завищену кількість пліснявих грибів в кисломолочному сирі ТМ «Галичина» та ТМ «Premіalle».

Вживання такої продукції може призвести до різних розладів у роботі шлунково-кишкового тракту, вона є особливо небезпечною для дітей.

У трьох зразках кисломолочного сиру не відповідала дійсності інформація, зазначена на маркуванні щодо масової частки жиру:

- ТМ «Кожен день» - фактично 8,0 % при заявленій 9,5 %;
- ТМ «Premіalle» - фактично 6,3 % при заявленій 7,0 %;
- ТМ «Галичина» - фактично 4,0 % при заявленій 5,0 %.

Три зразки кисломолочного сиру не відповідали інформації, задекларованій на маркуванні, за масовою часткою білка:

- ТМ «PRESIDENT» – фактично 12,67 % при заявленій 14 %;
- ТМ «Premіalle» – фактично 11,88 % при заявленій 16 %;
- ТМ «ХУТОРОК» – фактично 3,85 % при заявленій 16,4 %.

На маркуванні кисломолочного сиру ТМ «Добряна» нанесена інформація у вигляді знака про те, що продукт не містить глютен. Ця інформація може вводити в оману споживача стосовно особливих властивостей харчового продукту саме цього виробника, хоча всі подібні продукти мають ті ж самі властивості. В інформації про харчовий продукт не повинні згадуватися характеристики, якими мають усі аналогічні харчові продукти, у тому числі в ній не повинен наголошуватися факт наявності чи відсутності певного інгредієнта, особливо, якщо наявність такого інгредієнта є непритаманною для цього виду продукту.

Порядок надання на маркуванні обов’язкової інформації про інгредієнти, що містять глютен, встановлений Технічним регламентом щодо правил маркування харчових продуктів та ДСТУ – Н CODEX STAN 118:2014 «Харчові продукти спеціального дієтичного споживання для осіб з непереносимістю глютену. Загальні вимоги».


 Глютен – це складний білок, який міститься в пшениці та більшості зернових культур. У невеликої кількості людей він може викликати харчову алергію і порушення роботи імунітету. Вважається, що непереносимість глютену – це генетичне захворювання, схоже з непереносимістю лактози.


 Невідповідність продукції вимогам нормативної документації, в т. ч. за фізико-хімічними показниками та показниками безпечності, може свідчити про низький рівень культури виробництва, недотримання режимів технологічного процесу виробництва, низький рівень якості сировини, недостатній рівень контролю якості готової продукції з боку посадових осіб підприємств-виробників.

Підбиваючи підсумки споживчої експертизи, генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко констатував, що ситуація з кисломолочним сиром на споживчому ринку, на жаль, не вселяє оптимізму.

 

Як обрати якісний кисломолочний сир?

Поради експертів


Для того, щоб вибрати якісний сир і не нашкодити здоров’ю, Володимир Величко радить керуватися наступними правилами:

• все ж таки надавайте перевагу фасованому продукту. Звертайте увагу на зовнішній вигляд упаковки (чистота, цілісність, герметичність). Не варто купувати продукт із деформованою, пошкодженою та забрудненою упаковкою;

• перевіряйте строк придатності. Не варто купувати продукцію з майже вичерпаним терміном зберігання;

• перед споживанням кисломолочного сиру оцініть органолептичні показники продукту, а саме: консистенція повинна бути м’яка, мазка або розсипчаста, дозволена незначна крупинчастість та незначне виділення сироватки; смак та запах повинні бути характерними кисломолочними, без сторонніх присмаків і запахів; колір – білий або з кремовим відтінком, рівномірний за всією масою;

• не купуйте знежирений продукт для харчування дітей.

Особливу увагу приділяйте маркуванню продукції. Якщо на упаковці дата виготовлення нанесена не чітко, інформацію щодо термінів та умов зберігання неможливо ідентифікувати, а повна інформація про виробника, включаючи його адресу та телефон, відсутня – краще не купувати такий сир.

Микола Мельник