Хто фінансуватиме ПТУ на Харківщині

16.08.2016 14:32 Суспільство
Фото: meest-online.com Фото: meest-online.com
Питання фінансування ПТУ знову набирає гостроти. На розв’язання проблеми профтехосвіти Харківщині до кінця року не вистачає понад 20 млн грн, а ще в найстисліші строки потрібно визначитися з регіональним замовленням.

Ситуація з професійно-технічними училищами на Харківщині непроста, але контрольована. Обласна влада обіцяє, що не залишить громади сам на сам з цією проблемою. Вирішуватимуть складне профтехпитання спільним фронтом. Нагадаємо, після прийняття змін до Бюджетного кодексу, з 2016 року училища повинні фінансуватися з місцевих бюджетів. Так, Харків виділив 170 млн грн на утримання своїх професійно-технічних закладів. Проте для багатьох міст обласного значення фінансування ПТУ стало занадто тяжкою ношею. Тож з обласного бюджету було виділено 76 млн грн. Окрім цього, на вирішення профтехпитання Київ спрямував на Харківщину 30 млн грн стабілізаційної субвенції. Однак, щоб повністю закрити це питання, області до кінця року не вистачає ще понад 20 млн грн.

Існують два варіанти розв’язання проблеми: або шукати гроші у власних бюджетах, або підключати нардепів, профспілкові організації, щоб з держбюджету виділили спеціальну субвенцію.

– Разом з губернатором Ігорем Райніним будемо лобіювати це питання на державному рівні, щоб додаткові кошти виділялися з держбюджету, – наголосив під час робочої наради в Чугуєві голова Харківської облради Сергій Чернов. – 1 вересня не за горами, навчальний процес потрібно починати. Діти і вчителі не повинні бути заручниками ситуації. Ми маємо зберегти і будівлі, в яких функціонують ПТУ, і викладацькі колективи, і дати можливість дітям отримати якісну освіту.

ЧИ ЗАКРИЮТЬ ПТУ НА ХАРКІВЩИНІ

У Харківській області працюють 58 закладів професійно-технічної освіти, в яких навчається понад 15 000 учнів. Підготовка фахівців ведеться за більш ніж 100 спеціальностям. Зараз іде перегляд професій, які існують у ПТУ, аби проаналізувати – підготовка яких саме професій збільшиться або зменшиться у тому чи іншому закладі, залежно від затребуваності відповідних фахівців у районі, де розташоване ПТУ. Планується також здійснити реорганізацію деяких закладів, модернізувати малокомплектні училища. Зараз пропозиції з цих питань надіслані до Міністерства освіти і науки.

А ще на порядку денному – питання власності. Громади наполягають на тому, що якщо вони фінансують заклади, то ті повинні перебувати на їх балансі, а не у державній власності.

– На державному рівні питання ПТУ до кінця не вирішене. І Харківська облрада, і облдержадміністрація неодноразово зверталися в МОН з тим, щоб механізм організації роботи в цій сфері був продуманий до кінця. Сьогодні всі ПТУ є установами державної форми власності і підвладні МОН, але в той же час їх фінансують органи місцевого самоврядування. Територіальні громади, які здатні фінансувати училища, просять, щоб їх передали їм повністю на баланс, – підкреслив Сергій Чернов.

За словами директора Департаменту науки та освіти ХОДА Анатолія Бабічева, відповідний законопроект уже розробляється, і в планах Міносвіти  – восени передати майно з державної власності в обласну за скороченою процедурою. Тож уже з 1 січня 2017 року профтехосвіту фінансуватиме обласний бюджет, а от технікуми й коледжі планують передати на фінансування з місцевих бюджетів.

Але щоб розпочати вчасно й без порушень законодавства цей навчальний рік, кожній громаді необхідно в стислі строки визначитися з регіональним замовленням для ПТУ.

Юлія Міронюк

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта