Кожний третій пільговик звітуватиме про свої доходи на Харківщині

22.07.2015 14:40 Суспільство
Фото: dp.vgorode.ua Фото: dp.vgorode.ua
На Харківщині нині проживає майже 500 тис. пільговиків. Третині з них доведеться заповнювати декларацію про доходи, щоб підтвердити право на пільгу на комуналку.

З 1 липня в Україні змінюється порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Близько 160 тис. пільговиків, що проживають в області, повинні будуть підтвердити своє право на державну пільгу. Чиновники вирішили, що платити менше за житлово-комунальні послуги повинні лише ті люди, сукупний дохід сімей яких в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує 1710 грн. Ті ж, хто має заможних родичів, за задумом можновладців, зможуть оплачувати комуналку і самостійно.

Виняток зробили лише для невеликої групи обраних. Старим залишається порядок надання пільг для інвалідів війни, учасників бойових дій, чорнобильців 1 та 2 категорій, ветеранів військової служби та органів МВС, їх вдів, реабілітованих осіб, інвалідів військової служби. Їм нададуть "знижку" на комуналку не залежно від рівня доходів.

Щоб отримати пільгу з 1 липня громадяни мають до 1 вересня 2015 року подати до районних управлінь соцзахисту декларацію про доходи своєї сім'ї, а також довідки про доходи себе і кожного члена сім'ї за шість місяців, що передують місяцю звернення. Не потрібно надавати довідки про розмір пенсії і соцдопомоги. Цю інформацію чиновники отримають самостійно.

- Пільгу автоматичну перерахують 340 тисячам мешканців області. Тут мова йде про тих пільговиків, які є безробітними пенсіонерами, - розповів  т. в. п. заступника голови Харківської облдержадміністрації Вадим Глушко.

Але близько 160 тисяч все ж таки повинні будуть надати довідки про доходи. Це ті пільговики, які окрім пенсій і соцвиплат мають інші джерела доходів або проживають разом з працездатними особами.

Пільги надаватимуться на шість місяців, після закінчення яких управління соціального захисту визначатимуть право пільговика на отримання пільг на наступний період.

Чиновники обіцяють, процедура подачі декларацій буде дуже спрощеною, і просять не затягувати зі зверненнями до управлінь соцзахисту. Наразі декларації подали лише декілька тисяч пільговиків. Такі маленькі темпи у соцзахисті пояснюють тим, що новий порядок запрацював відносно недавно, а люди ще не до кінця зрозуміли процедуру.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта