Квартира за пільговим кредитом для мешканців Харківщини. Наскільки реально

17.11.2015 13:58 Суспільство
Фото: arenda.com.ua Фото: arenda.com.ua
З 1998 року в Україні діє програма «Забезпечення молоді житлом», якою наразі вже скористалися понад 3000 сімей Харківщини.

Брати участь у програмі можуть громадяни до 35 років, незалежно від сімейного стану, місця роботи, наявності дітей тощо. За умовами, позичальник, який не має дітей, сплачує кредит з відсотковою ставкою в розмірі 3 % річних від суми зобов’язань по кредиту; з однією дитиною – звільняється від сплати відсотків; позичальнику з двома дітьми погашається за рахунок бюджетних коштів 25 % суми зобов’язань по кредиту; а якщо дітей троє та більше, держава компенсує 50 %.

Позика надається на 30 років, а перший внесок становить 6 % розрахункової вартості житла. Розмір кредиту розраховується, виходячи з норми 21 кв. м загальної площі на одного члена сім’ї та додатково 20 кв. м на сім’ю та опосередкованої вартості будівництва житла. Цей показник установлюється Мінрегіоном для кожної області.

Якщо родина хоче більше помешкання, то за надлишок квадратних метрів доведеться сплатити більший перший внесок.

Зараз фінансування цієї програми з держбюджету призупинено. Гроші виділяються лише для часткової компенсації відсотків по банківським молодіжним кредитам, взятим у минулі роки.

Натомість передбачили кошти на молодіжне кредитування місцеві бюджети. У трійку лідерів у цьому питанні увійшли Миколаїв, який цього року заклав у свій бюджет на житло для молоді понад 12 млн грн, Львів (7 млн грн) і Харків (5 млн грн). Щоправда, є тут один слизький момент.

Взяти пільговий кредит можуть лише мешканці даних міст. Тобто, якщо ви зареєстровані в якомусь селі Харківської області, але вже давно живете і працюєте в Харкові, то придбати тут квартиру за програмою молодіжного кредитування не зможете. Ще до 2014 року, коли фінансування йшло з державного бюджету, реєстрація жодного значення не мала.

– Оскільки гроші виділяються з міського бюджету, то природно, що розподілятимуться вони між харків’янами. Виконком міськради затверджує список родин, які зможуть отримати пільговий кредит, – розповів заступник директора Харківського регіонального управління державного Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Олександр Вензель.

У вересні Харківська міськрада збільшила видатки на програму ще на 2 млн грн – до 7 млн грн.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта