Маленький харків’янин встановив національний рекорд України. У планах – світове чемпіонство (ФОТО)

30.08.2015 07:22 Суспільство
Фото Юлії Шматченко Фото Юлії Шматченко
В дев’ять місяців він почав ходити, в три роки - писати та читати, а в п’ять вже встановив національний рекорд України з шахів. Юного харківського вундеркінда звати Тихон Черняєв, і на меті у хлопчика - світове чемпіонство.

Йому всього п’ять, а він з легкістю ставить мат багатьом дорослим. Харків’янин Тихон Черняєв наймолодший в Україні володар І дорослого розряду з шахів. Вперше за шахову дошку хлоп’я сів у 3,5 роки. Саме в цьому віці батьки привели Тихона у клуб «Пішак».

- Прийшла до мене звичайна дитина, як і всі. Але Тихон завжди відрізнявся посидючистю, наполегливістю та працьовитістю. Виконує всі завдання. Взагалі він з дорослою серйозністю ставиться до занять, і ось результат - за два роки отримав І дорослий розряд. В історії України - це перший випадок. Та й взагалі в моїй тренерській практиці таке вперше. Не пам'ятаю, щоб в радянські часи 5-річна дитина досягала таких результатів. Результат Тихона хочуть внести до Книги рекордів Гіннесса. Дай Бог, щоб у нього і далі все виходило. З його задатками можна стати не тільки чемпіоном України, а й світу, - впевнена тренер хлопчика Лідія Сахонович.

- А якісь шахові здібності ви помічали у хлопчика на початку занять?

- У радянський час нас, тренерів, збирали в Москві, слухали лекції видатних професорів з медицини. Так ось вони наполягали на тому, що всі діти народжуються з однаковими розумовими здібностями, тільки з одними батьки починають займатися з пелюшок, а з іншими - все пускають на самоплив. У випадку з Тихоном, батьки приділяли належну увагу синові.

Маленький рекордсмен ходити почав в 9 місяців, в 1,5 року вже добре розмовляв. А 2,5 року він з дорослими грав в лото, причому банкував та стежив за тим, щоб ніхто не махлював. Тихон з раннього дитинства дуже любив цифри. До речі, писати та читати хлопчик також почав досить рано. Перше слово він написав у 3 роки, а потім прочитав його.

- Син вчився писати букви. Випадково зклав з них слово «стіл». Прочитав по буквам та видав: «Мама, та це ж стіл». З того часу читає усі написи, так що вивіски «найсмачніші цукерки» або «морозиво» всі наші, не відкрутишься начебто там щось інакше написано, - сміється мати хлопчика Світлана. - Якби ви знали, які зворушливі він листівки мені підписує. Зрозуміло, з помилками, але ми поступово вчимо правила.

Сьогодні під час кожної партії хлопчина самостійно записує всі ходи, а потім їх прискіпливо аналізує. Світлана відмічає, що навчання в клубі вибудувано дуже грамотно.

Юлія Шматченко

Повну версію статті читайте в № 102-103 за 29 серпня.

 

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта