На область "впаде" 12 мільйонів, але цього замало

04.06.2015 10:07 Суспільство
Фото: Інна Пирлик Фото: Інна Пирлик
Незважаючи на складне економічне становище в Україні, Харківська область зберегла потужний науково-дослідний і промисловий потенціал. Разом з тим, у даному секторі економіки є системні проблеми.

За словами Марка Беккера, отримувати хороший потенціал сільськогосподарського виробництва заважає відсутність належного фінансування. Кошти необхідні в першу чергу для придбання хороших мінеральних органічних добрив та єфективних засобів захисту від шкідників для рослин, а також отримання продуктивних матеріалів для тваринництва. Потребує уваги і проблема технічної реконструкції господарств галузі. Аби реалізувати потенціал галузі, за словами Марка Беккера, необхідно залучати в неї «дешеві» кредити.

- У першу чергу, необхідно твердо розуміти, яких результатів ми бажаємо досягти. Для залучення інвестицій у сільськогосподарську галузь області важлива відкритість, доступність і стабільність.

Але складності у сфері кредитування ніхто не відміняв. За словами заступника губернатора, в нинішньому році сільське господарство області було кредитовано на суму в 250 млн гривень, що в два з половиною рази менше, ніж у минулому році. Причин для такого малого кредитування достатньо, але головною все ж залишається одна - висока процентна ставка.

- Чекати від держави дотацій на сільське господарство не доводиться, необхідно включати інші механізми, наприклад - рефінансування комерційних банків. З їх допомогою стане можливим пільгове кредитування аграрного сектора, - розповів заступник губернатора області.

За його словами, державою передбачені програми погашення або зменшення процентної ставки за кредитами для працівників сільського господарства. Загальна сума програми дорівнює 300 млн гривень, але на наш регіон «впаде» всього 12-15 млн. Якщо врахувати, що по Харківській області було залучено близько 250 млн кредитних коштів, 12-15 млн ніяк не вирішать проблему зі зменшення відсоткової ставки за кредитами сільгоспвиробників.

Крім того, необхідно використовувати для кредитування АПК кошти, запозичені у міжнародних фінансових організацій (МВФ, ЄБРР), і залучати кошти міжнародних інвестиційних компаній.

Марк Беккер додав, що в Харківській області створені всі умови, аби вирішити поставлені завдання, збирати високий урожай і отримувати високий прибуток.

Роман Шупенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта