Небезпечне морозиво виявили на Харківщині

05.10.2016 09:29 Суспільство
Фото з соцмережі Фото з соцмережі
Багато порушень експерти знайшли у виготовленні пломбіру.

Експерти ДП «Харківстандартметрологія» перевіряли на стандарти якості морозиво пломбір восьми різних торгівельних марок. Дослідження проводили за органолептичними та фізико-хімічними показниками, вмістом рослинних жирів, мікробіологічними показниками, якістю пакування та маркування.

За результатами лабораторних випробувань встановлено, що шість зразків (75 %) за різними показниками не відповідали вимогам нормативної документації та інформації, заявленій на етикетці. Так, в зразках морозива пломбір ТМ «Твоя ферма», морозива пломбір «МАЛЮК-АМ» ТМ «Ласунка», морозива пломбір ТМ «Лімо», морозива пломбір «Ескімос» ТМ «Рудь», морозива пломбір «Чукча в чумі» ТМ «Ласка», морозива ескімо пломбір «Розкіш» зі смаком маскарпоне та наповнювачем «Лісова ягода» ТМ «Лімо» виявлено бактерії групи кишкової палички, що не допускається. Вживання такої продукції може призвести до розладів травлення, дисбактеріозу та навіть кишкового отруєння.

ВСТАНОВИТИ ЛІЧИЛЬНИКИ: ХТО ЗА ЩО ПЛАТИТЬ (ІНФОГРАФІКА)

Крім того, в морозиві ескімо пломбір «Розкіш» ще й занижена масова частка молочного жиру, вона становить 11 % при заявленій на етикетці - 12 %. Це не відповідає назві «пломбір», оскільки для цієї групи морозива масова частка молочного жиру повинна бути не менше 12 %. Дане морозиво відповідає групі «вершкове» з масовою часткою молочного жиру від 8 % до 11,5 %. Цей факт свідчить про порушення рецептури закладки компонентів.

Рослинних жирів у перевіреній продукції не встановлено.

Мирослава Кольцова

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта